Lovetotravel
Tanzania September 2002

 

Dag 1              ARUSHA

Op Schiphol ontmoeten we de hele groep en checken tegelijk in. Na het inchecken konden we direct aan boord in het vliegtuig, 1 uur voor vertrek. Het vliegtuig vertrekt netjes op tijd om 10.45 en na een rustige vlucht van 8½ uur met KLM, kwamen we rond 20.30 aan op Kilimanjaro Airport. Er stond netjes een busje voor ons klaar, deze bracht ons in 45 minuten naar de Bamakambi Safari Lodge in Arusha, waar we rond 22.00 aankwamen. De buitenkant van het hotel zag er erg mooi en netjes verzorgd uit, de 2 persoonskamer was bovenverwachting compleet en schoon. We gingen nog even met de groep wat drinken bij het open haard vuur en spraken de komende dagen door.

 

 

Dag 2              TARANGIRE N.P.

Om 8.00 was er een gezamenlijk ontbijt in de eetzaal. Hierna wisselden we geld en pakten 1 tas in om de komende week mee te nemen. Om 13.00 werden we opgehaald door 4 jeeps, in de luxe jeeps reden we in ongeveer 2 uur naar Tarangire N.P. Onderweg stopten we bij een tankstation met winkeltje en café en opdringerige Masai verkopers. Onderweg in de auto kwamen we ook veel Masai tegen. Rond 15.30 kwamen we aan op de Kigongoni camping, hier zetten we voor het eerst de tentjes op. Rond 16.00 maakten we onze eerste jeepsafari in Tarangire. We zagen olifanten, impala’s, zebra’s, dikdik, waterbok en giraffen. Toen we rond 19.00 terug kwamen van safari stond het diner in een hut klaar. We aten een soepje vooraf en rijst met spinazie en vleessaus en een stuk fruit toe, prima verzorgd alleen wat weinig.

 

Dag 3              TARANGIRE N.P.

Om 5.45 opstaan en om 6.00 ontbijten (fruit/ pap/ brood en ei), zodat we om 6.30 een tweede jeepsafari kunnen maken. De hoogtepunten van deze safari waren het zien van een leeuw met prooi (op zo’n 5 a 10 meter afstand) en een leeuwin in een boom, prachtig! We zagen verder, net als  gisteren, weer een grote verscheidenheid aan ander wild, ook dit blijft prachtig om te zien. Weer terug op de camping stond de warme lunch klaar (puree met gehaktsaus). Hierna moest alles weer ingepakt worden en rond 15.00 gingen we op weg naar de Ngorongoro krater. Het was een prachtige onverharde route, onderweg reden we bovenlangs Lake Manyara, waardoor we een prachtig uitzicht op dit meer hadden. Na vijven kwamen we aan op Kudu Camp, een erg nette camping, hier aten we buiten macaroni met bloemkoolsaus en vis. ’s Avonds was er op de camping een erg leuk optreden van een groepje jongeren voor ons.

 

Dag 4               NGORONGORO

Weer om 6.00 uit bed en alle spullen inpakken, hierna ontbijten en even voor achten vertrokken we naar de Ngorongoro krater. Onderweg reden we door een dichtbegroeid bos, helaas hadden we weinig/ geen uitzicht door de zeer dichte mist, er stond hier veel wind dus het was hier best fris. Aan de rand van de krater hadden we een mooi uitzicht op de krater. Via een steile weg reden we de krater in, hier zagen we Thomson gazellen, hartebeest, kraanvogels, ooievaars, hyena’s, nijlpaarden, zebra’s, en olifanten. Na de lunch reden we nog een uurtje rond, hierna reden we in anderhalf uur via kleine hobbelige wegen naar het ‘campingplaatsje’ Nainokanoka, waar de Masai en hun ezels ons opwachten. Om 19.30 aten we in een grote eettent quiche met patat en witte kool, heerlijk. De nacht was koud en vochtig.

 

Dag 5               CRATER HIGHLANDS/ OLMOTYKRATER

Rond 8.30 begonnen we de wandeling, eerst liepen we naar de rand van de Olmotykrater, zo’n 200 meter omhoog naar 2800 meter (hier was het zo mistig dat we niets van de bodem van de krater konden zien), daarna trokken we verder de Crater Highlands in. We liepen door een aantal kleine masaidorpjes en zagen onderweg wildebeesten, zebra’s en gazellen. Rond 15.30 kwamen we op de camping plek op de Embulbul depression, tussen de masaidorpjes, aan. Het was rond de 15 graden, bewolkt en er stond veel wind.

 

Dag 6               CRATER HIGHLANDS/ EMBAKAIKRATER

Rond 8.30 begonnen we met lopen, richting de Embakai krater. Vanaf de rand van de krater had je een prachtig uitzicht beneden in de krater. Het was een best steil stuk om de bodem van de krater, 300 meter lager, te bereiken, in het meer van de krater zagen we in de verte 2 groepen flamingo’s. Aan het meer aten we ons lunchpakketje, hierna liepen we weer omhoog. Het was toen nog een lang stuk lopen naar het volgende kamp bij een Masai dorp, we liepen deze dag totaal 25 kilometer. Onderweg kwamen we langs masaidorpjes en zagen we zebra’s, gazellen en een jakhals. Bij het kamp Boma aangekomen moesten we nog 2 uur wachten totdat de ezels rond zes uur aankwamen. We aten stoofpot met banaan, aardappel, groente en een vleessaus.

 

Dag 7              CRATER HIGHLANDS/MAASAIDORP

We gingen eerst langs een nabij gelegen masaidorp, hier had het schoolhoofd van het dorp geld gekregen van de reisorganisatie en nu mochten wij rondkijken en onbeperkt foto’s maken, goed geregeld! Er werd eerst een dansoptreden voor ons opgevoerd en we keken rond in een huisje (erg donker en het stonk verschrikkelijk). We wandelden hierna door het Yellow Tree Fever forest, daarna door mooie goudgele hoogvlaktes/ bergen. We liepen nu door een gebied waar echt geen auto’s bij in de buurt konden komen.’s Middags aten we koude macaroni met uitzicht op een berg vol bavianen. Na 19 km lopen kwamen we rond 16.00 aan op het punt waar de jeeps ons opwachtten, dit punt lag voor de Lengai, hier moesten we nog tot 18.00 op de laatste ezels wachten. Het was een half uur rijden naar de Kamikaze camping, de jeep moest soms door moeilijk begaanbare kloven heenrijden.

 

Dag 8              WATERVAL/ LAKE NATRON

Vandaag maakten we een mooie wandeling door een rivierkloof, waarbij soms wat geklommen moest worden over de rotsen en de rivier een aantal keer overgestoken moest worden. Aan het eind van de wandeling kwamen we aan bij een prachtige waterval met bovenin palmbomen. We liepen weer terug naar de camping, waar we pannenkoeken met patat en fruitsalade aten, hierna even tijd om te relaxen. Om 16.00 reden we naar lake Natron, dit meer zal vol met duizenden flamingo’s, een prachtig gezicht. Om 18.30 kregen we een flinke maaltijd, quiche met kaas en spaghetti met champignonsaus, om 20.10 probeerden we te gaan slapen,  wat door de hitte niet echt lukte.

 

Dag 9               OLDOYNIO LENGAI

We moesten om 23.15 alweer opstaan, dronken een kopje thee en om 24.00 stapten we in de auto, het was 35 minuten rijden naar de voet van de Lengai op 1200 meter. Rond 0.45 begonnen we aan de beklimming, het eerste stuk was redelijk goed bewandelbaar (losliggend zand/steentjes), maar zeker de laatste uren was het erg steil, met slechte grip over ruw en ongemakkelijk lava met losliggende stenen, het was meer klimmen dan wandelen. Sommige stukken waren best eng, zeker toen het lichter werd en je zag hoe steil het was. Met wat stimulans bereikten we uiteindelijk rond 7.00 de top op 2825 meter. De top was erg de moeite waard, met een aantal spuwende/ rokende vulkanische bergjes en een prachtig uitzicht. Na drie kwartier op de top begonnen we aan de steile afdaling, pas tijdens de afdaling konden we genieten van het prachtige uitzicht. Rond 12.00 waren we weer beneden, waar we werden opgewacht door de jeeps. Aangekomen op de camping moesten alle spullen weer gepakt worden en rond 14.30 moesten we de jeeps weer in voor een 4 uur durende hobbelige rit naar de volgende camping, Grote stukken was er helemaal geen weg en andere stukken was de weg zo zacht stoffig dat we de alternatieve route namen. Onderweg zagen we dorstige Masai, zebra’s en wildebeesten. Het landschap was uitgestrekt, droog en stoffig. We kwamen rond 18.30 aan op Twynga camp.

 

Dag 10            LAKE MANYARA

We stonden om 6.30 op en pakten alle spullen, hierna maakten we een safari door het prachtige Lake Manyara N.P., het landschap hier was erg mooi en afwisselend. We zagen zebra’s, gnoes, buffels, bavianen, groene meerkatten, pelikanen, flamingo’s, giraffes, olifanten en gazellen. We reden tot 13.30 rond in het park, na de lunch reden we het park uit, waarna we afgezet werden in het dorpje Mto wa Mbu om souvenirs te kopen. Rond 14.45 werden we opgehaald door de jeeps en reden we naar Arusha, waar we rond 18.00 weer bij de Bamakambi Safari Lodge aankwamen. We aten in de eetzaal van het hotel een lopend buffet.

 

Dag 11            ARUSHA

Vandaag een rustdag, uitslapen en de spullen opnieuw inpakken voor de dagen op de Meru en de Kili. ‘s Middags namen we een taxibusje het centrum van Arusha. In plaats van in het centrum kwamen we aan op de taxibussenstandplaats, waar honderden busjes stonden, met daarnaast de lokale markt. We kregen direct hulp om een busje naar het centrum te vinden, maar wilden eerst nog wat rondlopen op de lokale kleding en fruitmarkt. Hierna gingen we met het busje verder naar het echte centrum van Arusha. In het centrum liepen allemaal prachtige mensen, we kochten er wat T- shirts en pinden geld. We aten bij een snackbar en namen hierna een taxibusje terug naar de lodge.

 

Dag 12            1e DAG MT. MERU, MIRIAKAMBA HUT

Om 8.30 stonden we klaar om te vertrekken naar Mt. Meru, het busje was er ook al, het wachten was op de gids, om 9.30 bleek dat hij op een kamer zijn roes uit lag te slapen. Toen hij wakker was vertrokken we direct in anderhalf uur reden we naar de toegangspoort van Mt. Meru (op 1597). Het busje kwam op sommige stukken van de onverharde weg met veel moeite omhoog. Alle bagage moest gewogen en heringedeeld worden (dragers mochten officieel niet meer dan 15 kg bagage dragen, ze droegen echter vaak zo’n 30 kg). Na een lunch en inschrijving in een boek vertrokken we om 13.15. We liepen 6.8 km in zo’n 3 uur, over een mooie route, het tweede gedeelte van de wandeling ging door bemost bos heen. Rond 16.15 kwamen we aan bij de Miriakamba hut op 2514 meter. Hier keken we uit op de Kili, als deze niet in de wolken lag. We sliepen met 20 personen in stapelbedden in een grote slaapzaal.

 

Dag 13            2e DAG MT. MERU, SADDLE HUT/ LITTLE MERU

Om 8.15 vertrokken we naar de Saddle hut op 3600 meter. De route was weer erg mooi en nog steeds goed begaanbaar, het landschap veranderde van bomen naar struiken. Onderweg lunchten we en al om 12.15 kwamen we, na 4 km lopen, aan bij de hut. Hier rusten we even uit op de 4 p kamers, om 14.15 begonnen we aan de beklimming van de little Meru. Na een klein uurtje kwamen we op de top van 3800 meter aan, hier bleven we 30 minuten. Tussen de wolken door hadden we soms uitzicht op de top van de Meru en het pad dat hierheen liep. In zo’n 3 kwartier liepen we weer terug naar beneden, waar de thee, popcorn en koekjes al klaar stonden. Om 17.30 aten we spaghetti met groente en gehakt/ tarwesaus.

 

Dag 14            3e DAG MT. MERU, SADDLE HUT/ TOP DAG

Om 1.00 stonden we op, pap eten en goed drinken en om 2.00 begonnen we aan de beklimming van de top. (Het was 2 graden onder nul en windstil) De eerste 2½ uur gingen lekker, daarna begon het steiler en zwaarder te worden. Rond 6.45 zagen we zonsopkomst achter de Kilimanjaro, prachtig. Om 7.30 bereikten we eindelijk de top van 4566 meter (6 graden boven nul zacht briesje), waar we een uurtje bleven en onze namen in een boek schreven. Om 8.30 begonnen we aan de afdaling, we genoten van het prachtige uitzicht, vooral de krater en steil omhoogreisende wanden waren erg mooi. Sommige stukken waren best steil, met een diepe afgrond ernaast, gelukkig heb je daar ’s nachts als je omhoog klimt minder erg in. Rond 12.00 kwamen we weer beneden aan. Rond 13.00 aten we patat, pannenkoek, salade en fruitsalade, hierna uitrusten en spelletjes spelen. Om 19.00 aten we macaroni met gehakt/ groentesaus, waarna we heerlijk gingen slapen.

 

Dag 15            4e DAG MT. MERU/ MOSHI

Om 7.00 begonnen we aan de afdaling, om 9.30 hadden we een vroege lunch bij de Miriakamba hut. Om 10.15 daalden we verder af via een langere (maar erg mooie) route, we kwamen onderweg buffels, olifanten, colobus apen, giraffen en een bushbuck tegen. Er liep een ranger met geweer mee, zijn tempo lag echter zo hoog, dat de meesten langzamer gingen lopen om van het uitzicht te kunnen genieten. Rond 14.15 kwamen we weer beneden bij de Momella gate aan, waar de bus al weer klaar stond. De spullen werden ingeladen en na afmelding in een boek vertrokken we rond 14.45. Eerst weer een uur hobbelen, de route was prachtig en we kwamen een groep van zo’n 20 giraffen tegen, zebra’s en buffels. Hierna nog een uur over een goede weg, rond 16.45 kwamen we aan in het centrum van Moshi bij het Leopard hotel. De 2 persoonskamer, met uitzicht op de Kili, was bovenverwachting netjes. We liepen een rondje door het centrum van Moshi, we vonden het een vies stadje waar niets te beleven was. We aten in het hotel, lekker en niet duur.

 

Dag 16            1e DAG KILIMANJARO, MACHAME CAMP

Om 9.15 vertrokken we naar de Kilimanjaro, om 10.45 arriveerden we bij Machame gate, hier was het een enorme drukte met dragers die graag werk wilden, verkopers en andere toeristen. We schreven ons weer in in een boek en vertrokken rond 11.30. De route ging door dicht bos met grote varen bomen en bomen met mos begroeid, het was erg mistig en best donker, mooi maar na 1 dag kijk je wel weer uit naar wat meer licht en zicht. Onderweg kwamen we een paar groepjes toeristen tegen en veel dragers. Het pad was modderig, hierdoor waren sommige stukken best glibberig, maar het pad was grotendeels redelijk goed begaanbaar door de vele boomstronken. Het eind van de route werd de begroeiing minder dicht, maar het bleef erg mistig. Rond 17.00 kwamen we aan op Machame Camp op 3000 meter, we hadden toen 10 km gelopen en waren 1200 meter gestegen. De campingplaats was enorm groot en druk, dit hadden we absoluut niet verwacht. ‘s Nachts lag de temperatuur lag rond het vriespunt.

 

Dag 17            2e DAG KILIMANJARO, SHIRA PLATEAU

We stonden om 7.00 op, pakten de natte tent in en begonnen 8.45 te lopen. We liepen tussen grote kale struiken en hoge heide door, het was de hele dag mistig dus uitzicht hadden we niet. De route liep lekker dus we stegen snel en al om 12.15 arriveerden we op het Shira plateau op 3795 meter, een grote uitgestrekte vlakte met stenen. We zetten snel de tentjes op om ze te laten drogen en aten daarna het lunchpakket (sandwich, banaan en mars). Het was hier 8 graden en af en toe trok de dichte mist eventjes op, zodat je wat van het plateau en hogerop de berg kon zien. De hele middag relaxen en rond 19.30 naar bed, ’s nachts vroor het.

 

Dag 18            3e DAG KILIMANJARO, SHIRA PLATEAU

Om 8.15 liepen we naar Shira’s Cathedral, onderweg was het mistig en stond er een frisse wind. Op Shira’s Cathedral konden we na even geduld, 2 minuten van het uitzicht en het zonnetje genieten toen de mist even optrok. Shira’s Cathedral lag iets hoger dan het plateau, de weg erheen ging over wat heuveltjes. Rond 12.30 kwamen we weer terug op het plateau, om 13.30 een uitgebreide lunch. Hierna werd de mist nog dikker en begon het te regenen, een aantal mensen ging ’s middags nog een stukje de berg omhoog lopen. Wij besloten, door het slechte weer, lekker in de tent te blijven en spelletjes te spelen. Rond 18.00 aten we pompoen met kaas en bakbanaan in goed gevulde saus. De hele nacht bleef het regenen.

 

Dag 19            4e DAG KILIMANJARO, ARROW GLACIER CAMP

We stonden rond 7.00 op, het regende nog steeds dus alle regenspullen aantrekken en de tent afbreken. Om 8.15 begonnen we met lopen en om 11.15 zagen we op 4400 meter de eerste sneeuw, hier begon de regen (natte) sneeuw te worden. Bij Lava Tower, hier lag zo’n 5 cm sneeuw, aten we het lunchpakket op, als je stil staat merk je pas hoe koud het is. We schuilden met zo’n 20 man in een kleine tent hier was het in ieder geval droog. Rond 14.00 kwamen we aan in Arrow Glacier kamp op 4800 meter, hier moest de zeiknatte tent in de sneeuw opgezet worden. Hierna bleek ook nog eens een groot gedeelte van de spullen nat te zijn geworden. Dat was dus kou kleumen met natte spullen in een bevroren tent, balen! We kregen thee en popcorn in de tent, zodat de dragers in de eettent konden schuilen. Deze koude, hele natte weersomstandigheden bleken absoluut niet normaal voor de tijd van het jaar, er waren deze dag, door het slechte weer, 3 porters overleden (1 in Lava Tower en 1 in Arrow Glacier). Rond 18.00 aten we spaghetti, hierna gingen we vroeg naar bed en probeerden we elkaar warm te houden, met veel kleding aan ging dit redelijk.

 

Dag 20            5e DAG KILIMANJARO, UHURU PEAK/ HOROMBO HUT

Het was de bedoeling om 1.00 te gaan lopen, maar niemand was wakker gemaakt. Pas om 2 uur werden we gewekt, heel snel trokken we de rest van onze warme kleding aan, pakten de spullen en braken de bevroren tent af, om 2.30 begonnen we door de sneeuw te lopen, gelukkig was het nu eindelijk droog. Het was best een pittige klim omhoog, regelmatig zaten er stukjes echt klimmen tussen, vooral dit kostte enorm veel energie. Sommige stukken (Western Breach) waren best even eng doordat ze langs steile afgronden gingen. We zagen de zon achter de Kili opkomen, waarbij we ook een prachtige schaduw van de Kili zagen. Het laatste stuk was erg veel klimmen, dit was erg uitputtend, maar om 8.30 bereikten we dan eindelijk de grote vlakte op 5700 meter. Na 3 kwartier bijkomen en druivensuiker eten ging het weer redelijk en gingen we rond 9.15 op voor de top. De route naar de top was redelijk steil maar goed te belopen, je kon (rustig aan) ‘gewoon’ lopen. Na een uur lopen bereikten we om 10.15 de echte top van de Kili op 5895 meter, het laatste stuk viel best mee. Boven op felicitaties, de hele groep had de top gehaald. We genoten van de prachtige ijsgletsjers, het uitzicht over de wolken heen op de Meru en de Mawenzi, erg indrukwekkend. We liepen nog een extra stukje naar één van de gletsjers toe, prachtig. Rond 11.00 begonnen we aan de lange afdaling naar beneden, via de toeristische Machame route. Het eerste stuk ging omhoog/ omlaag over besneeuwde bergruggen met een prachtig uitzicht. Hierna begon een lange (6 km), redelijk steile, saaie route naar de Kibo hut op 4703 meter. Het eerste gedeelte door los lavazand ging nog wel lekker, daarna was het gewoon zandpad met losse steentjes, rond 14.15 kwamen we eindelijk bij de Kibohut aan. Het was hier verschrikkelijk druk met toeristen en dragers, een groot verschil met de andere route op deze hoogte. We hielden een half uurtje pauze, daarna daalden we verder af, eerst over een grote vlakte daarna over heuveltjes. Rond 17.30 kwamen we (na nog eens 15 km heel geleidelijk afdalen) aan bij de Horombo hut op 3720 meter. Hier bleek dat pas 4 van de 22 dragers bij de hut gearriveerd waren. We hadden mazzel, want onze gids Safi regelde een grote slaapzaal en droge slaapzakken voor iedereen. Om 22.30 gingen we heerlijk slapen in een droog bed onder een droge slaapzak. De dragers waren ’s ochtends om 6.00 begonnen en kwamen pas om 24.00 aan.

 

Dag 21            6e DAG KILIMANJARO, MOSHI

Rond 7.00 werden we wakker door het geschreeuw van gidsen, die in de eetzaal beneden om een tafeltje voor hun groep aan het vechten waren. Hierna kwamen alle groepen ontbijten, een enorme drukte. Wij gingen de tentjes opzetten, zodat deze in het zonnetje konden ontdooien en drogen. Rond 10.00 begonnen we aan het laatste stuk van de afdaling. We daalden af tussen het struikgewas door, een groot gedeelte van het landschap hier had 3 dagen geleden in brand gestaan, het was hier dus kaal en zwart en je kon de rook geur nog ruiken. Rond 12.30 werd het landschap dichtbegroeider met heidestruiken, sommige stukken van het pad waren modderig en glibberig. Rond 13.15 (na 15 km lopen) hielden we pauze bij de Mandara hut op 2700 meter, iemand had vanuit Moshi lunchpakketjes de berg opgebracht. Hierna daalden we verder af door met mos begroeid dicht bos, we liepen eerst via een brede jeepweg, toen bleek dat dit eigenlijk niet de bedoeling was, liepen we verder over een wat smaller goed aangelegd bospad. Door het goed aangelegde pad ging dit stuk lekker en redelijk snel, rond 16.00 (na nog eens 12 km lopen) kwamen we bij de Marangu entrance Gate op 1800 meter aan, hier werden de dragers bedankt, ze kregen elk 10 $ fooi. Rond 17.00 vertrokken we met de bus en in uurtje reden we over een asfaltweg naar het Leopardhotel in Moshi. Hier werden de koks bedankt voor de heerlijke en perfect bereide maaltijden tijdens de hele reis, de koks kregen elk 75 $ fooi. Van de gids zouden we de volgende dag afscheid nemen, maar hij was toen alweer mee met een nieuwe groep (ook hij kreeg 75 $ fooi). Om 20.30 hadden we met de hele groep een afscheidsdiner in het hotel.

 

Dag 22/23           MOSHI/ DAR ES SALAAM/ AMSTERDAM

We stonden om 7.30 op en pakten de tassen voor de laatste keer in, na het ontbijt moesten we van de kamer af. We liepen nog een rondje door Moshi, hier waren maar weinig leuke (toeristische) winkeltjes. ’s Middags aten we patat en ijs bij het hotel hierna kochten we nog wat T-shirts. Om 16.00 reden we met de hele groep naar het huis van Mohammed (de directeur van MEM-tours, de organisatie die alles ter plaatse perfect geregeld had), voor een High tea. Mohammed wilde graag van ons weten hoe we de reis gevonden hadden en wat eventuele verbeterpunten waren. Hierna werden allerlei heerlijke soorten hapjes en taart (gemaakt door zijn vrouw en moeder) geserveerd. Rond 18.00 vertrokken we met de bus naar het vliegveld, waar we om 19.00 aankwamen. Het vliegtuig vertrok om 21.15 en om 22.05 landden we in Dar es Salaam, hier vertrokken we weer om 23.15. Na een rustige vlucht van 9 uur landden we om 7.15 in Nederland, 35 minuten eerder dan verwacht.