Lovetotravel
Oostenrijk en Italië Augustus 2013

 

Dag 1              Donderdag 15 augustus 2013, Amsterdam naar Regensburg (Duitsland)

Om 12.30 uur rijden we weg uit Amsterdam vandaan, met onderweg wat kleine vertragingen komen we rond 19.30 aan in Regensburg. Onderweg eten we een hapje bij de Subway, we overnachten in het Ibis budget hotel (vroeger Etap hotel), functionele kamer voor een nette prijs.

 

Dag 2              Vrijdag 16 augustus 2013, Regenburg via Ebensee naar Gosau, HTL Wels klettersteig

Even na 7.00 uur rijden we verder naar Ebensee, om de HTL Wels klettersteig te gaan doen. Deze klettersteig ligt in een prachtig stuk waar de bergen net beginnen en verschillende meren liggen. In 3 uur rijden we naar de Feuerkogel kabelbaan die we omhoog nemen. Het is een prachtige dag, dus we zijn niet de enige die met de kabelbaan omhoog gaan. Bij het bergstation loopt het eerste stuk over een makkelijk wandelpad richting de top, daarna gaat de route voor de klettersteig van de hoofdweg af, om weer een flink stuk te moeten dalen, over een veel minder prettig wandelpaadje. Doordat het droog weer is is het te doen, op sommige stukjes merk je dat je hier met nat weer echt niet moet afdalen. De klettersteig is erg leuk, goed te doen en met prachtige uitzichten op meren en de Dachstein gletsjer. De klettersteig loopt, net als het gewone wandelpad, naar de Alberfeldkogel, vanaf de top lopen we via het gewone wandelpad weer terug. We eten een hapje in een van berg’hutten’, smaakt altijd prima en nemen de kabelbaan weer naar beneden. Dan is het nog 3 kwartier rijden naar Gosau waar we thuis al voor 3 nachten gereserveerd hadden in het Hornspitz hotel. Een nette kamer met internet, voor dit gebied niet makkelijk te vinden voor een redelijke prijs. We zitten wel tussen de nederlanders, want de Porscheclub heeft hier ook geboekt, wel erg mooie oude auto’s voor de deur! In een paar minuten rijden we naar de Laserer Alpin klettersteig, deze korte klettersteig ligt prachtig aan de Gosausee, met uitzicht op de Dachsteingletsjer die niet al te ver weg ligt. Meerdere grotere parkeerplaatsen hebben waarschijnlijk eerder vandaag flink vol gestaan, doordat het al wat later is kunnen wij vlakbij het meer parkeren. Het eerste stuk loopt prachtig en gemakkelijk langs het meer, daarna begint de klettersteig op de steile rotsen langs het meer. Zeker het eerste stuk is soms best even pittig, doordat je weinig grip hebt met je voeten en wat achterover hangt, kost dit veel armkracht, wel is het erg mooi klimmen zo boven het heldere blauwe water met prachtige uitzichten! Ook best even spannend, maar wel heel leuk is de ‘himmelsleiter’ een verticale hangtrap die niet heel stabiel hangt. Ook daarna een aantal uitdagende stukjes, wat ons betreft meer een C/D dan een C klettersteig (of is het onze eerste dag en was een 2e klettersteig iets te enthousiast….?). Het laatste spannende stuk is een hele lang touwbrug met 1 kabel boven en 1 onder, waar je al schuivelend (met publiek) overheen gaat, ook erg leuk! Via het wandelpad langs het meer lopen we weer terug naar de parkeerplaats, waar deze prachtige eerste dag afsluiten met een ijsje.

 

Dag 3              Zaterdag 17 augustus 2013, Gosau, klettersteig Predigstuhl

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt rijden we in een half uur naar Bad goisern, voor de Predigstuhl klettersteig. De GPS einstieg klopt niet en we kijken niet goed op de kaart, dus wandelen we via het gewone wandelpad, met een klein stukje A/B klettersteig naar de top van klettersteig, niet helemaal volgens planning maar wel een erg mooie wandeling, met afwisselend bos, rotsen en mooie uitzichten. Vanaf de top lopen we via de andere route terug, ongeveer halverwege vinden we 1 bordje met een klettersteig, wij lopen een stukje terug omhoog en zien dan ook (niet gemarkeerd) een afslag naar de richting van de route die wij willen doen. Over een (soms wat onduidelijk) bospad is het nog een stukje langs de rotswand lopen, tot dat we de eerste staalkabels/ladder zien. De ingang van de klettersteig blijkt goed ‘verstopt’ in een smalle rotsspleet, best even spannend de smalle rotsspleet in lopen, in de rotsspleet loopt de route omhoog, erg leuk gedaan! Na de rotsspleet een touwbrug en daarna een leuke (wat wiebelige) ladder, erg afwisselend! Daarna wat kleine stukjes die soms wat meer armkracht vragen, de top van de predigstuhl zijn we al geweest dus na de klettersteig wandelen we weer naar beneden. Onderweg eten pizza/ een lekker gebakken visje bij een pizzeria in Hallstat, daarna rijden we net als gisteren naar de Gosausee. Hier wandelen we het leuk rondje om de Gosausee heen, een heerlijke makkelijke wandeling.

 

Dag 4              Zondag 18 augustus 2013, Gosau, Donnerkogel

Na weer een heerlijk ontbijt rijden we weer naar de Parkeerplaats bij de Gosausee, dit keer nemen we Gosaukammbahn. Vanaf het bergstation wandelen we naar de grote Donnerkogel, een leuke wandeling met regelmatig stukjes klimmen over grote rotsblokken, met een best steile klim naar de top. Vanaf de top lopen we weer dezelfde route terug en eten we wat bij een van de berghutten, daarna lopen we het laatste stukje weer terug naar de Parkeerplaats bij het Gosaumeer, een leuke boswandeling met mooi uitzicht.

 

Dag 5              Maandag 19 augustus 2013, Gosau naar Ramsau am Dachstein, Riesach Waterfall in Untertal

Vandaag rijden we naar de andere kant van de Dachstein, naar Ramsau am Dachstein, hier hebben we gereserveerd bij Gästehaus Jagerhäusl, een klein pension met 5 kamers. De kamer ziet er weer netjes uit en groot voordeel is dat de sommercard is inbegrepen, met deze kaart zijn alle kabelbanen en andere bezienswaardigheden in de omgeving gratis, dat maakt de kamer goed betaalbaar. De gastvrouw is erg vriendelijk en na een hartelijk ontvangst gaat ze direct voor ons langs de Touristinfo en hebben we binnen 15 minuten nog de gastenkaart. Het is bewolkt maar nog droog dus rijden we naar de Riesach waterval, een kwartier rijden van het pension. We lopen een rondje van anderhalf uur, de heenweg over een vrij steile maar makkelijke route langs de waterval, met wat leuke trappetjes en een hangbrug. De terugweg loopt over de onverharde weg heen, niet heel mooi maar het loopt wel handig als het begint te regenen. Als we weer terug rijden zitten we al snel in het voorspelde noodweer, het giet en in de verte zien we onweer. We stoppen bij de pizzeria, maar hier is het erg druk, dus nemen we een goed gevulde calzone pizza mee.

 

Dag 6              Dinsdag 20 augustus 2013, Ramsau, Planai kabelbaan

Ook hier een heerlijk uitgebreid ontbijt, ruim voldoende keuze voor een klein pension. Vandaag is het bewolkt en regent het dus in de ochtend rustig aan en wat winkelen, aan het eind van de ochtend nemen we de Planai kabelbaan vanuit Schladming omhoog. Bovenaan aan is het koud (7 graden) en nat, dus lopen we direct door naar de berghut, eerst een warme chocomel en later nog een lekker (maaltijd)soepje. De berghut stroomt vol met mensen voor het live optreden dat hier wekelijks is, het weer is iets opgeklaard dus een mooie tijd voor ons om te vertrekken. We maken een de ‘panorama’ wandeling van een uurtje over de top, het uitzicht bestaat vooral uit wolken met af en toe wat bewolkte bergen, maar toch een leuke wandeling, gedeeltelijk door het bos. Bijna terug bij de lift begint het weer te regenen een mooie tijd om weer de lift naar beneden te nemen. Onderweg naar beneden nog een leuk uitzicht op 3 mountainbikers die precies onder ons de berg naar beneden gaan, vooral de sprongetjes zijn leuk om te zien. Op de terugweg doen we nog een ritje met de zomer rodelbaan, altijd leuk, al zijn die in Imst en Lienz leuker.

 

Dag 7              Woensdag 21 augustus 2013, Ramsau, Dachstein gletsjer

Ook vandaag begint bewolkt maar de voorspellingen zijn goed dus rijden we naar de Dachstein gletsjer. Sinds dit jaar zijn er nieuwe gondels waar je ook buiten op het dak van de gondel kunt staan, dit willen we natuurlijk uit proberen. Al snel stijgen we boven de wolken uit, het is leuk op het dak, maar door de snelheid wel erg koud…. De kabelbaan gaat naar 2700 meter, vanaf daar een mooi uitzicht op de gletsjers, over de wolken en een paar toppen die boven de wolken uitkomen. Eerst dalen we een stukje af door de sneeuw (loopt altijd wel lekker), daarna een stukje omhoog door de sneeuw naar de Westgrat klettersteig. Eerst met een ladder omhoog, daarna lopen we door een tunneltje, maar dit komt uit bij een gezekerd wandelpad, dus lopen we terug naar de klettersteig. De klettersteig loopt geleidelijk omhoog, met nog een erg leuke touwbrug, de route is goed te doen en we genieten van de prachtige uitzichten. Wij lopen naar de top van de kleine Koppenkarstein, na een korte pauze lopen we ook via de klettersteig weer terug, het laatste stuk via de langere klettersteig route, over een graadje, met kleine ongezekerde stukjes. Via het rotsige deel lopen we terug richting het kabelbaanstation, waar we bij de Hunerkogel klettersteig uitkomen, een korte C/D route die bij het bergstation uitkomt. Het is even kijken naar de juiste route omhoog (niet via de aardingskabels) maar daarna is het een leuke route, de lastigste stukjes zijn goed te doen en al snel zijn we bij het kabelbaan station. Hier eten we een hapje als we ondertussen de bewolking zien toenemen, na een ijsje lopen we naar buiten zien we alleen nog wolken, met af en toe een klein gaatje. We hadden nog een rondje willen lopen, maar zonder uitzicht is dit minder aantrekkelijk, dus kopen we kaartjes voor het eispaleis. Het thema dit jaar is Egypte, maar helaas lijkt het hier wat te warm te zijn geworden, er is dus al veel gesmolten, sommige beelden kun je echt weinig meer van maken, anderen zijn nog wel redelijk, maar we hebben mooiere eisbeelden gezien. Vanuit het eispaleis lopen we over de hangbrug heen, die volledig in de wolken ligt. We doen het rustig aan en drinken nog een warme chocomel, maar helaas lijkt de bewolking niet meer op te trekken, dus nemen we de kabelbaan weer terug naar beneden, dit keer maar gewoon in gondel zelf. Hier blijkt dat het in het dal prachtig weer is, alleen de top van de berg ligt helemaal in de wolken.

 

Dag 8              Donderdag 22 augustus 2013, Ramsau, wandeling Türlwand/ Edelgriess

Vandaag een dag met prachtig weer, dus een langere wandeling gepland in het gebied net onder de Dachstein gletsjer. We parkeren de auto op P Edelbrunn op 1330 meter vanaf hier nemen we de Jungfrausteig omhoog, dit is een prachtige steile wandeling omhoog, waardoor we in korte tijd flink wat hoogtemeters maken. Eigenlijk was de planning om daarna weer een stukje te dalen naar de Austriahütte, maar de route omhoog richting de top van de gletsjer lijkt ons ook wel erg mooi, dus we besluiten nog veder te stijgen over de 672 richting Türlwand/ Edelgriess. De stijging gaat iets geleidelijker, maar ook hier lopen we flink wat hoogtemeters. Het eerste stuk stijgen komt uit in een soort bergkom, de route verder omhoog ziet er hier nog goed uit, dus we besluiten nog een stukje verder te lopen. Het is een prachtige route, tussen de hoge bergen en regelmatig stukjes door de sneeuw. Het laatste stuk omhoog is duidelijk lastiger met touwen over de rotsen heen, dit stuk leidt uiteindelijk over klettersteig die we gisteren gedaan hebben. Aangezien we deze spullen niet meegenomen hebben, vinden we dit een mooi punt om om te keren. We maken nog een klein uitstapje naar een splitsing, maar de route via een ander pad omlaag loopt wel erg steil naar beneden, dus het eerste stuk lopen we via dezelfde weg weer naar beneden, daarna via de route die we eigenlijk gepland hadden naar de Brandalm. De laatste kilometers over een makkelijke weg weer terug naar de Parkeerplaats, een prachtige dag met 16 kilometer en 1400 hoogtemeters stijgen en dalen.

 

Dag 9              Vrijdag 23 augustus 2013, Ramsau naar Heiligenblut via Spittal an der Drau, Goldeck panoramastrasse en Raggaschlugt

Vandaag rijden we via Spittal an der Drau naar Heiligenblut, bij Spittal rijden we naar de Goldeck panoramastrasse om hier nog een rondje te wandelen. Een leuke wandeling, door de bewolking is het uitzicht wat minder. Daarna rijden we langs de Raggaschlugt, we hebben nog tijd en het is nog droog dus besluiten we ook hier nog een rondje te maken. Een leuke kloof, met best nog wat meters stijgen over houten bruggetjes, langs het kolkende water, de terugweg naar beneden loopt via een breed bospad. Bij de kloof eten we ook wat en daarna rijden we door naar Heiligenblut naar Pension Bauerle, na een wissel van kamer (van de 2e naar de 1e etage), hebben we een nette kamer met internet.

 

Dag 10              Zaterdag 24 augustus 2013, Heiligenblut, Möllschlucht klettersteig, wandeling Mölltaler gletscherbahn

Na een redelijk ontbijt beginnen we vandaag met de Möllschlucht klettersteig, die vlakbij het pension ligt waar we overnachten. Via een goed aangelegd bospad dalen we eerst een stukje af naar het begin van de klettersteig. De route begint direct leuk met een touwbrug, daarna wat leuke stukjes klimmen en nog 2 touwbruggen, we vinden het goed te doen, dus besluiten ook het 2e deel van de route (na de nooduitgang) met een klein stukje D te doen. Het lastigste stuk is een stukje met een overhang, waar echt even armkracht nodig is om verder te komen, daarna volgen nog 2 erg leuke wiebelige touwbruggen, ook op het eind van de route nog 2 stukjes met een kleine overhang. Een erg leuke klettersteig door een kloof, die kleine stukjes best even pittig is maar over het geheel goed te doen. Na de klettersteig rijden we een stukje naar de Mölltaler gletscherbahn, ook bij dit pension zit in een kaart waarbij kabelbanen zijn inbegrepen, dus dan is dit ook voor een halve dag leuk om te doen. Het eerste deel omhoog gaat via een ‘treintje’ door een tunnel, het 2e deel gaat gewoon via een kabelbaan. Om 12.15 staan we op 2800 meter lekker in het zonnetje en besluiten we ook nog het laatste deel met een stoeltjeslift (dit deel moeten we wel betalen) omhoog te gaan echt de sneeuw in naar 3100 meter. Er hangen wat (dreigende) wolken, maar er staat weinig wind en in het zonnetje is het heerlijk op de top. Eerst lopen/ klimmen we een klein stukje naar een klein topje aan de ene kant, daarna nog een wandeling naar een ander klein topje. Daarna heerlijk door de sneeuw (langs de skipiste) 300 meter afdalen, in een kwartier zijn we beneden, altijd erg leuk zo’n afdaling hollend/ glijdend door de sneeuw! Daarna lopen we nog een rondje om het meer bij het bergstation en genieten we hier van het prachtige uitzicht. De grijze wolken, samen met het feit dat de laatste rit naar beneden al om 15.45 gaat, maakt dat we niet voor de wandeling naar beneden kiezen, maar de kabelbaan weer naar beneden nemen. Ook bij het midden station stappen we nog even uit en daarna weer met het treintje naar beneden. Onderweg terug stoppen we nog bij een waterval, hier lopen we nog een klein stukje omhoog naar de waterval, daarna een lekkere maaltijd bij een klein eettentje bij de waterval.

 

Dag 11              Zondag 25 augustus 2013, Heiligenblut, Heiligenblut bergbahn

Zoals voorspelt vandaag de hele dag wolken en regen, vanuit het pension is het 10 minuutjes lopen naar het dorpje en naar de kabelbaan, dus maken we toch een ritje omhoog. Ook boven op de berg is het bewolkt en nat, ook staat er een harde wind, die het erg koud maakt. Een kort momentje zien we een hoge berg met sneeuw, verder zien we vooral wolken. We drinken een warme chocomel en maken nog een ritje met een andere kabelbaan weer een stukje naar beneden naar de Grossglockner Hochalpenstrasse en daarna weer snel omhoog, want ook hier is het koud en nat. Het lijkt vandaag niet beter te worden en zonder uitzicht in de kou houden we het snel voor gezien en nemen we de kabelbaan weer terug naar Heiligenblut. In de middag nog een rondje door het mini centrum van Heiligenblut en langs het kerkje en de mooie begraafplaats.

 

Dag 12              Maandag 26 augustus 2013, Heiligenblut naar Molina di Ledro, via ferrata Rio Sallagoni

Voor wat beter weer rijden we vandaag naar Italië naar een plaatsje bij Riva del Garda, het eerste stuk rijden we binnen door, maar na een uur vertraging door file rijden hebben we hier wel genoeg van en rijden we via de snelweg verder. Rond 14.30 zijn we bij hotel Cima d’Oro dat prachtig aan het Ledro meer ligt, we blijken ook nog een kamer te hebben met balkon en een mooi uitzicht op de bergen en het meer. We eten bij het restaurant bij het hotel, de Oostenrijkse pizza’s zijn toch echt veel lekkerder dan de Italiaanse, de gefrituurde groentes zijn wel lekker. Daarna rijden we nog naar de Rio Sallagoni klettersteig, de klettersteig hebben we al vaker gedaan, het is een leuke, niet zo’n lastige klettersteig die het eerste stuk leuk door een kloof loopt, daarna nog een stukje meer door het bos met een kleine touwbrug en nog een klein stukje over wat gladdere rotsen.

 

Dag 13              Dinsdag 27 augustus 2013, Molina de Ledro, via ferrata Ernesto Che Guevarra

Een uitgebreid ontbijt met verse croissants, taart en cake en lekkere verse vruchten, maar met wat minder vers brood. We rijden naar industrieterrein Pietramurata, waar we de auto parkeren voor de klettersteig, deze staat goed aangegeven, anders hadden we het pad over het industrieterrein/ door het hoge gras en langs sproei installaties niet gevonden. Het is een klein stukje omhoog lopen naar het begin van de hele lange klettersteig. Een groot deel van de route heb je uitzicht op het industrieterrein waar we beginnen, ook hoor je lang het lawaai van de vrachtauto’s, wel jammer. Het laatste stuk klim je aan de andere kant van de berg en is het uitzicht wel mooi op bergen en een meer. De klettersteig is op zich niet moeilijk, maar zoals in het Duits zo mooi wordt geschreven wel ‘anspruchsvoll’, doordat het 4,5 uur grotendeels klettersteigen is, met af en toe een stukje ongezekerd klimmen (1-)/ lopen. Boven op de top hangt even een hele dreigende lucht, gelukkig houden we het, op een druppeltje na, droog. In totaal klimmen we 1400 hoogtemeters, even voor 15.00 uur komen uit op een grote grasvlakte, waar ook de top ligt, door de bewolking is er weinig uitzicht meer. We hopen op een makkelijke afdaling, maar vooral het eerste deel is modderig en heel glad, dus erg onprettig om af te dalen, later wordt de afdaling wel makkelijker, maar een afdaling van 4 uur over 11 kilometer is op het laatst niet meer zo heel leuk…

 

Dag 14              Woensdag 28 augustus 2013, Molina di Ledro naar Madonna di Campiglio, wandeling Giro dei 5 laghi

Langs het meer rijden we binnen door over een mooie route naar Madonna di Campiglio, ook hier hebben we via booking.com een hotel gereserveerd, dit keer het 4 sterren Oberosler Design hotel… Niet helemaal het soort hotel wat we normaal boeken, maar ze wilden de kamers hier blijkbaar graag verkopen, want 70 euro per nacht is in dit gebied een prima prijs, dus ach dan maar een keer luxe. De eerste indruk van het hotel en de kamer is inderdaad super de lux design, maar een hard bed en een veel te kleine toiletbril vonden we dan wel weer wat minpuntjes bij zo’n hotel, het bubbelbad op de kamer is wel weer erg luxe! De ligging van hotel in het stadscentrum is ook prima, we lopen in een paar minuten naar de 5 laghi’s kabelbaan, die ons snel 500 hoogtemeters omhoog helpt. Vanaf de kabelbaan loopt de 5 meren route terug naar het dal, precies een leuk rondje om nog te lopen vandaag. Het rondje is zeker de moeite waard, erg mooie uitzichten op de omliggende bergen en natuurlijk 5 meren. Het pad is goed te lopen, af en toe wat modderig en soms leuke stukjes over rotsen heen, enige nadeel is dat we zeker niet de enige zijn die bedacht hebben dat dit wel een leuk rondje is… Het eerste stuk maakt nog best een aardige stijging omhoog, waardoor het uitzicht steeds mooier wordt, in totaal stijgen we nog 450 meter en is het dus met bijna 1000 hoogtemeters nog een aardige afdaling terug naar het dal, het rondje is met 16km ook nog best lang voor in de bergen, maar prima te doen. Nog een pluspuntje van hotel zijn het centrale zwembad en bubbelbad, best lekker na een dag wandelen!

 

Dag 15              Donderdag 29 augustus 2013, Madonna di Campiglio, wandeling Laghi de San Giuliano e Garzone

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt in het luxe restaurant rijden we richting Pinzolo, hier is het even zoeken naar de juiste weg voor de wandeling die we willen maken, maar uiteindelijk vinden we de borden die ons via een smalle asfaltweg 400 meter hoger de berg op wijzen. Het laatste kleine stukje gaat over een wat minder goede on geasfalteerde weg (achteraf hadden we beter de P iets lager op de berg kunnen nemen). De route loopt heel geleidelijk omhoog door het bos over een goed wandelpad, hoger wordt het uitzicht steeds mooier, helaas liggen de hoge bergen grotendeels in de wolken. De wandeling loopt eerst langs een meer, daarna nog een stukje stijgen naar pas en dan via een ander meertje weer afdalen, een leuke wandeling over goede paden van 12 km met 600 hoogtemeters.

 

Dag 16              Vrijdag 30 augustus 2013, Madonna di Campiglio, wandeling Giro dei rifugi

Vanaf het hotel is het een half uurtje omhoog lopen naar de Groste kabelbaan op 1800 meter, deze nemen we omhoog naar Passo Grosste 2442 meter, dit is een hele lange kabelbaan, de kosten voor een ticket alleen omhoog vinden we met 12 euro pp erg meevallen. Na het middenstation zitten we al snel tussen de hoge bergen en wordt het uitzicht steeds mooier. Vanaf het bergstation lopen we over een goed wandelpad met niet al te veel hoogteverschil in anderhalf uur naar Rifugio Tucket, leuke stukjes over/langs grote rotsblokken en een prachtig uitzicht op de bergen die niet in de wolken liggen. Vanaf hier lopen we naar Della del Freddolin en daarna naar Rifugio Brentei op 2182 meter, de route maakt geleidelijk toch wel wat hoogtemeters door steeds stukjes dalen/ stijgen. Vanaf Rif. Brentei wandelen we via de 391 naar Rifugio Casinei op 1826 meter, eerst een flink stuk dalen, daarna weer een stukje stijgen en het laatste stukje vrij vlak. Daarna is het niet ver naar een grote P bij Vallesinella, hier nemen we een omweg naar Cascate de Mezzo. Dit blijkt de moeite waard want de weg loopt omlaag met uitzicht op een mooie grote waterval onderaan de route. Daarna blijkt het erg lastig om de weg naar de stad terug te vinden, zeker als er ook een weg afgesloten blijkt te zijn. Via een bosweggetje omhoog komen we uiteindelijk op de smalle autoweg terecht waar de bus naar Vallesinella ook rijdt, via deze weg lopen we weer terug naar Madonna di Campiglio. De terugweg vanaf Rif. Brentei lopen we in ruim 3,5 uur (vanaf Vallesinella rijden ook regelmatig bussen terug naar de stad, dit had zeker een uur wandelen gescheeld). Na een wandeling van 24 kilometer, 750 meter stijgen en 1500 meter dalen gaat een pizza er goed in en daarna even lekker genieten van het bubbelbad op de kamer.

 

Dag 17              Zaterdag 31 augustus 2013, Madonna di Campiglio naar Obergurgl, Obergurgl klettersteig

Nog een laatste keer uitgebreid Italiaans ontbijt met lekker veel zoet en daarna rijden we binnen door terug naar Oostenrijk. Door een mooi gebied rijden we naar de Timmelsjochpas, hier zijn we 1x eerder geweest maar toen was het slecht weer, nu kunnen we volop genieten van het prachtige uitzicht op deze pas en op de top nog even een klein rondje lopen. Begin van de middag komen we aan in Haus Verwall in Obergurgl, de geboekte kamer heeft geen tv, maar omdat de kamers met mini keukentje nog vrij zijn (met tv), krijgen we deze voor dezelfde prijs (€40 per nacht). Kamer op zich is netjes, slaapbankje als bed is niet ideaal maar slaapt redelijk. Eind van de middag doen we nog de Obergurgl klettersteig, deze begint op een half uurtje lopen bij het pension vandaan. Het is een leuke klettersteig van een uurtje, vooral de lange brug in het begin is erg leuk, 1 lastiger C/D stukje met wat overhang, dat erg leuk klimmen is. We eten erg lekker bij een druk restaurant bij een hotel in het dorpje dat verder bijna uitgestorven lijkt.

 

Dag 18              Zondag 1 september 2013, Obergurgl, wandeling Rotmoosferner

Na een prima Oostenrijks ontbijt lopen we in 10 minuutjes naar de Hohe Mut kabelbaan die vanuit het stadje gaat. Vanaf het bergstation op 2670 meter lopen we omhoog naar de Rotmoosferner, een prachtige wandeling met een leuk stukje stijgen over goede paden, die ons steeds dichter bij de gletsjer brengen. Doordat de gletsjer zich heeft terug getrokken loopt de wandeling niet helemaal meer tot aan de gletsjer, maar het uitzicht is er niet minder om. Via een andere weg dalen we af richting de Schönwieshütte, achter ons neemt de bewolking toe en wordt het uitzicht minder mooi. Bij de hut eten we een hapje en daarna maken we een wandeling met wat dalen en nog wat meer stijgen naar de Karlsruherhütte waar de warme chocomel in de koude wind goed smaakt. Via dezelfde weg lopen we weer terug naar de Schönwieshütte, met nu uitzicht op andere bergen waar de bewolking even opgeklaard is. Door het mooie Zirbenwald wandelen we langs de Rotmoos waterval weer terug naar Obergurgl, een mooie wandeling over goede paden van 23 km bijna 900 meter stijgen en 1500 meter dalen.

 

Dag 19              Maandag 2 september 2013, Obergurgl naar Sölden, wandeling Schwarzkogl

In een kwartiertje rijden we naar Sölden, we rijden eerst naar Hochsölden, een leuke route over een bergweggetje, naar een mooie plek met ruim voldoende Parkeerplaatsen, maar deze zijn allemaal gesloten of gereserveerd, het lukt dus niet hier de auto te parkeren voor een wandeling. We rijden door naar Gästeheim Prantl, we checken vast in om zeker te weten dat alles klopt voor maar €32 per nacht, we zijn alleen erg vroeg dus kunnen de kamer nog niet op. Voor €20 extra krijgen we wel vast de Ötztalcard waarmee we 3 dagen onbeperkt gebruik kunnen maken van kabelbanen ed. We nemen de Gigijochbahn omhoog naar 2200 meter, niet ver van de plek vandaan waar we ook met de auto heen waren gereden. Via een brede weg stijgen we flink wat meters naar de Rotkogljochhütte, er waait een flink koude wind dus hier gaat warme chocomel met apfelstrudel er goed in. Daarna via een leuk pad eerst over hele grote rotsen langs een meertje en daarna over een smal rotsig steil paadje naar de top van Schwarzkogl op 3016 meter. Het laatste stukje ligt nog een beetje sneeuw, vanaf de top een prachtig uitzicht op de omgeving, helaas geen blauwe luchten maar overal hoge bewolking. Het eerste stuk via dezelfde weg terug, daarna dalen we verder af richting de Rettenbachalm, ook hier het eerste deel over een brede weg, daarna over een smaller maar goed paadje over een grashelling. Met een klein ommetje via de Hühnersteig lopen we via een vrij vlak en weer brede weg terug naar het middelste station van de Gaislachkogelbahn waar we nog net op tijd zijn om de kabelbaan naar Sölden terug te nemen. We wandelen ongeveer 18 km met 1050 meter stijgen en dalen.

 

Dag 20              Dinsdag 3 september 2013, Sölden, Tiefenbachkogl en wandeling Karleskopf en Pitztaler Jöchl

We nemen de bus omhoog over de Ötzaler gletscherstrasse, handig omdat dit met de kaart gratis en flexibeler is dan met de auto, we zijn zeker niet de enige met dit idee dus de bus zit helemaal vol. We rijden eerst door naar Tiefenbach, maar vanaf hier blijkt de kabelbaan niet te gaan, dus met de bus door de tunnel weer terug naar de andere kant van de berg. Vanaf de Rettenbachgletscher nemen we de kabelbaan omhoog naar de Tiefenbachkogl, in de sneeuw lopen we een stukje en nemen wat foto’s vandaag met prachtige blauwe luchten. We nemen de kabelbaan een klein stukje terug naar het middelstation en lopen vanaf hier naar de Braunschweigerhütte waar we een hapje eten. Bij deze hut zijn we vorig jaar ook geweest, maar toen vanuit het Pitztal, dat was een pittige klim, vandaag hebben we de ‘makkelijke route’. Vanaf de hut een leuke klim naar de top van de Karleskopf, die een prachtig uitzicht geeft op de omgeving en waar vandaan we ook mooi het Pitztal zien liggen. Hierna weer een stukje dalen en daarna weer verder klimmen naar de Pitztaler Jochl op 2996 meter. Vorig jaar zijn we op dit punt omgekeerd nu dalen we vanaf hier af, het eerste stuk door een aardige laag sneeuw. Niet zo’n goed sneeuwafdaling want de sneeuw is afwisselend heel diep, prut, glad en soms met rotsen, goed opletten dus. We dalen via de bushalte bij Rettenbach verder naar de Rettenbachalm en vanaf hier weer naar het middelstation van de Gaislachkogelbahn, waar we net als gisteren precies op tijd zijn voor laatste kabelbaan. Een wandeling van 15 km met 500 stijg en 1300 daalmeters.

 

Dag 21              Woensdag 4 september 2013, Sölden naar Arzl in Pitztal, wandeling bij Vent, Wildes Mannle en Urkundkolm

Met de auto rijden we naar Vent, vanaf hier nemen we de Wildspitze kabelbaan omhoog. We lopen omhoog naar de Wildes Mannle, eerst via een brede weg, al snel wordt het pad smaller en het laatste deel over leuke smalle rots paadjes, met soms wat klimmen. De uitzichten vanaf de Wildes Mannle op 3023 meter zijn weer prachtig, zeker aangezien ook vandaag weer een prachtige zomerse dag is. Aan de andere kant van de berg dalen we eerst een flink stuk af, daarna weer een klein stukje stijgen naar de Breslauer hütte, waar we een hapje eten. Daarna beklimmen we nog de Urkundkolm op 3134, ook deze ‘3000 berg’ is goed te doen en geeft prachtige uitzichten. Via dezelfde route lopen we weer terug naar de hut en daarna lopen we via de makkelijke en snelste route weer terug naar het kabelbaan station om de stoeltjeslift weer naar beneden te nemen, een wandeling van 10,5 km 1100 meter stijgen en dalen. Het is ruim een uur rijden naar Arzl in Pitztal waar we gereserveerd hebben in Gästehaus Schöpf, een keurige ruime kamer, een zeer hartelijk ontvangst en een balkon met prachtig uitzicht, zeker een pension om nog eens terug te komen.

 

Dag 22              Donderdag 5 september 2013, Arzl in Pitztal, Kaunertal gletscherstrasse en Holderli Seppl klettersteig

Na het ontbijt dat ook in dit pension prima is rijden we via Piller over een mooie route hoog door het bos naar het Kaunertal, vanaf hier rijden we over de Kaunertaler gletscherstrasse, een prachtige tolweg waarmee je naar ruim 2700 meter hoogte rijdt. Onderweg langs een groot stuwmeer, verschillende uitzichtpunten en houten kunstwerken. Op de route ligt ook de Holderli Seppl klettersteig, een leuke klettersteig, volgens de boekjes B/C, naar ons idee vooral in het eerste deel wel iets lastiger dan volgens de boekjes maar goed te doen en erg leuk om een keer te doen, ook de touwbruggen over een houten balk zijn erg leuk. Na de klettersteig lopen we over de weg weer terug naar de auto en rijden we verder omhoog, met nog een korte tussenstop voor een rondje om een klein meertje. Bij het restaurant op de hoogste P eten we een hapje en daarna maken we een wandeling naar de Wiesejaggl op 3080 meter, een leuke pas die makkelijk te bereiken is die bijna even hoog ligt als het punt waar de kabelbaan heen gaat. Vanaf het pasje hebben we uitzicht op bergen in Oostenrijk, Italië en Zwitserland, via dezelfde weg lopen we weer naar beneden en rijden we met de auto dezelfde weg weer terug. In Imst even langs het winkelcentrum en daarna lekker gegeten bij onze favoriete pizzeria in Imst.

 

Dag 23              Vrijdag 6 september 2013, Arzl in Pitztal naar HochOetz, Hanauer klettersteig

Via de Hanthenjochpas rijden naar het kleine plaatsje Boden, waar vandaan we richting de Hanauer hütte lopen, het eerste stuk via een brede weg, dan via een smaller wandelpad. Na ruim een uur een splitsing waar we het wandelpad richting de klettersteig nemen. Bij het begin van de klettersteig zit direct de splitsing tussen de makkelijke en moeilijke (D) variant). We besluiten de D variant een stukje te proberen, het eerste deel is niet makkelijk waar nog wel goed te doen, maar bij het steile D stuk omhoog besluiten we toch terug te gaan, omdat er nog meer van deze lastige steile stukken in de route zitten. Via de makkelijke route klimmen we omhoog, waar we al snel zien dat er na het lastige steile stuk waar we zijn terug gegaan een doorsteek zit naar de makkelijke route, die niet op de kaartjes staat. Via de makkelijke route klimmen we omhoog naar de hut dit is goed te doen, alleen het laatste kleine stukje naar de hut is ongezekerd en erg modderig en dus glad. In de hut eten we apfelstrudel en daarna lopen we via het gewone wandelpad weer terug, het is onderweg druk met veel mensen/ gezinnen die nog omhoog lopen en waarschijnlijk in de hut overnachten. De route van vandaag is 13 km met 600 hoogtemeters. In Imst eten we voor het eerst deze vakantie een hapje bij de Mac en daarna rijden we naar Gasthof Waldesruhe. We dachten dat dit in Oetz lag, maar het blijkt in Hochoetz te liggen, iets minder centraal, maar wel een mooie route de berg omhoog en weer een prachtig uitzicht vanaf de zeer ruime kamer met zeer luxe douche.

 

Dag 24              Zaterdag 7 september 2013, HochOetz naar Lelystad

We rijden naar de Stuibenfall, maar hier blijkt het bovenste gedeelte van het wandelpad dat we na de klettersteig naar beneden willen lopen afgesloten te zijn, een omweg hebben we minder zin in. Dus rijden we nog even langs de rollercoaster in Hochimst, om de vakantie weer met een leuk ritje hierin af te sluiten. Het eerste stuk van de route terug naar huis is wat drukker dan we gewend zijn, wat vertraging op de Fernpass en om hier nog even te tanken en daarna op het eerste stuk snelweg tot aan Ulm nog een halfuurtje vertraging, daarna kunnen we redelijk doorrijden weer terug naar Nederland.