Lovetotravel
Oostenrijk September 2014

 

Dag 1              Woensdag 27 augustus 2014, Lelystad naar Vadans (Vorarlberg)

Om 6.30 rijden we van huis weg, dit keer richting het Westen van Oostenrijk, vlakbij Zwitserland, Duitsland en Liechtenstein. Onderweg een aantal korte opstoppingen door ongelukken en werk aan de weg, we komen rond 16.30 aan bij Appartementhaus Mansaua. Het appartement is wat gedateerd maar is ruim, schoon en met alles wat we nodig hebben, prima dus.

 

Dag 2              Donderdag 28 augustus 2014, Vadans, Gargellen naar Zwitserland

Vandaag wordt een mooie dag dus we beginnen deze vakantie met een langere wandeling. We rijden in een half uurtje naar Gargellen en nemen hier de kabelbaan naar 2000 meter hoogte. Vanaf hier stijgen we 600 meter naar de Rätschenjoch net over de grens in Zwitserland, in het begin een breed pad, al snel smallere paadjes en natuurlijke mooi uitzichten over Zwitserland en Oostenrijk. Via de Schlappiner Joch wandelen we een mooi rondje dat weer beneden bij het dalstation van de kabelbaan in Gardellen uitkomt. Een mooie eerste dag waarop we 20km wandelen waarvan 800m stijgen en 1400m dalen.

 

Dag 3              Vrijdag 29 augustus 2014, Vadans, Gargellen kletttersteig en Latschau

We rijden weer naar Gargellen maar dit keer om van hieruit 2 korte klettersteigen bij een waterval te doen. We lopen eerst een stukje omhoog richting de Rongg Wasserfall, de eerste route loopt langs deze waterval omhoog. Het is een leuke route om te klimmen, door de waterval is het soms wel even opletten met gladde rotsen, maar prima te doen. Leuk zijn de touwbrug en een wat steiler stukje met hele lichte overhang. Na de klettersteig is het nog een stukje omhoog lopen naar de Ronggalpe, hiervandaan lopen we naar beneden richting de Röbischlucht, waar de 2e route doorheen. Een leuke korte boswandeling, het laatste stukje via een doorsteek is duidelijk wat minder vaak belopen en wat overwoekert. De 2e klettersteig is wat eenvoudiger en ook drukker dan de eerste, maar ook zeker leuk om een keer gedaan te hebben, zeker het 2e deel is leuk om te klimmen. We eten een hapje bij de Ronggalpe als het een spatje regent, daarna is het weer droog als we weer terug naar de auto lopen. We rijden nog naar Latschau, waar we nog een korte wandeling maken met mooi uitzicht over het stuwmeer.

 

Dag 4              Zaterdag 30 augustus 2014, Vadans, Brand

Ook vandaag een wat wisselvallige dag, we rijden voorbij Brand naar de Lünersee bahn waar een gondel ons naar 2000 meter hoogte brengt. Vanaf hier maken we een leuk rondje om de Lünersee heen, met door de bewolking wisselend uitzicht over de bergen. Aan het eind van het rondje maken we nog een uitstapje naar een wat hoger punt, een leuk stukje waar we heel veel murmeltieren horen en waar een aantal zich ook mooi laat zien en fotograferen, leuke beestjes! Na wat leuke foto’s begint het weer te regenen en verdwijnen de murmeltieren in hun holletjes (en wij onder de paraplu…). Het is dan nog een klein stukje afdalen en over de dam weer terug naar de gondelbaan.

 

Dag 5              Zondag 31 augustus 2014, Vadans naar Galtür via Arlbergpas en Viderjoch

Vandaag rijden we via de Arlbergpas naar Galtür, zou een hele mooie route moeten zijn helaas zien wij hier door de bewolking maar weinig van… Tussendoor nog stoppen voor een leuke wandeling heeft dan ook niet zoveel zin, dus komen we eind van de ochtend al aan bij Apart Garni Lais in Galtür. We worden vriendelijk ontvangen en mogen direct al het ruime appartement in, dat er keurig uit ziet met een hele nieuwe badkamer en complete keuken. Ook wordt direct de Silvretta gastenkaart voor ons in orde gemaakt, erg handig want hiermee kunnen we gratis in oa alle kabelbanen in de omgeving, hier maken we dan ook direct gebruik van. Met wat lichte regen rijden we een stukje terug naar Ischgl waar we de kabelbaan nemen, eerst met een gondel naar 2300 meter en daarna met een afgedekte stoeltjeslift naar Viderjoch op 2750 meter. Vanaf het bergstation maken we een leuke wandeling naar de Greitspitz op 2870 meter, het eerste stuk gaat stijgend/ dalend over een bredere weg, door de hard wind is het best fris zo hoog op de berg. Het laatste stuk gaat de wind wat liggen en loopt de wandeling over een leuk paadje door de rotsen heen, het laatste stukje met soms een staalkabel. Het uitzicht is mooi, maar wel beperkt door de bewolking. Via dezelfde route lopen we weer terug naar de stoeltjes lift en warmen we even op in het restaurant. Daarna gaan we met de gondel naar het tussenstation op 1700 meter, vanaf hier lopen we het laatste stukje naar beneden, over een leuk bospaadje langs de rivier, met aan het einde 2 hele lange hangbruggen.

 

Dag 6              Maandag 1 september 2014, Galtür, Kappl

Bij het opstaan is het in de bergen om ons heen afgelopen nacht heel mooi wit geworden, nadeel is dat het hierdoor wel erg koud en nat is…. We rijden naar de Silvretta Hochalpenstrasse tolweg waar de temperatuur al snel zakt tot rond het vriespunt en we heel mooi in de sneeuw rijden. Jammer is dat het erg bewolkt is, waardoor het uitzicht veel minder mooi is en er natte sneeuw/ regen valt. We stoppen even bij het stuwmeer voor een foto, maar besluiten het rondje om het meer heen te bewaren voor een keer met beter weer en mooier uitzicht. We rijden terug naar het appartement om lekker even op te warmen. Aan het begin van de middag rijden we naar Kappl, waar we de kabelbaan nemen naar 1800 meter hoogte. We lopen eerst rond in de kruidentuin en de ‘erlebniswanderweg’, daarna gaan we een leuk bospaadje op. De bewolking lijkt wat op te trekken, het is droog en de omgeving is erg mooi voor een wat langere wandeling. Over een goed wandelpad maken we aardig wat hoogtemeters richting de Niederelbehütte. Een mooie wandeling waarbij de omgeving steeds rotsachtiger wordt en we boven de 2000 meter tussen de sneeuw lopen in een prachtige witte omgeving. De terugweg loopt over leuke smalle paadjes, die helaas door de regen/ sneeuw soms wel erg modderig en glad zijn. We zijn precies mooi op tijd weer terug om nog met de kabelbaan weer terug naar beneden te kunnen. Een leuke middagwandeling van ongeveer 10 km met 500 hm.

 

Dag 7              Dinsdag 2 september 2014, Galtür, Silvretta Stausee

We rijden vandaag weer naar de Silvretta Hochalpenstrasse, we willen hier eigenlijk graag een klettersteig doen, maar het is wel iets minder wit dan gisteren, maar ter hoogte van de geplande klettersteig is het nog steeds heel mooi wit. We besluiten een mooie (sneeuw)wandeling te maken vanaf de Silvretta Stausee (2030 m), het eerste deel van de wandeling loopt over een breed pad langs het meer heen. Daarna nemen we de afslag naar de Wiesbadenerhütte, we maken aardig wat hoogtemeters over een simpel breed pad. Bij de hut op 2440 meter eten we een lekkere maaltijdsoep en daarna stijgen we over een smal rotspaadje tussen de verse sneeuw door verder omhoog naar de Radsattel op 2650 meter, er is zo’n 20 cm verse sneeuw gevallen hier, dus het is echt weer eens een leuke sneeuwwandeling! Tussen de bergen in is het windstil en is de temperatuur aangenaam in de sneeuw, echter in de wind en zeker met wat verse motsneeuw voel je goed dat het best fris is…Vanaf de Radsattel proberen we de route richting Hoges Rad, in het begin kunnen we hier nog de sporen volgen, helaas houden deze sporen voor een veld met grote rotsblokken dat we over zouden moeten ineens op. Deze route ‘for geübte’ door de sneeuw heen volgen zonder sneeuwspoor lijkt ons toch niet zo’n goed plan dus we besluiten om te keren en de gewone route terug te nemen. Deze route is prima te doen door de verse sneeuw heen. Helaas blijft het de hele dag bewolkt, maar desondanks toch een erg mooie wandeling van 17,5 km met 950 hoogtemeters, zonder de bewolking was het uitzicht zeker nog veel mooier geweest.

 

Dag 8              Woensdag 3 september 2014, Galtür, Viderjoch

Aan het eind van de ochtend rijden we eerst in een paar minuutjes naar de Kopssee, hier is het uitzicht mooi maar nog erg bewolkt en koud door de harde wind. We rijden verder naar Ischgl om hier weer de kabelbaan omhoog te nemen naar Viderjoch op 2750, vanaf hier lopen we naar beneden Zwitserland in naar 2500 meter, hier maken we bij het kabelbaan station nog een leuke wandeling naar het topje van de Piz Munschuns Daarna nemen we weer de kabelbaan terug naar de top en daarna weer naar beneden Oostenrijk in op 2200 meter. Hier eten we een hapje en genieten van het uitzicht dat zonder wolken toch echt veel mooier is. Aangezien het heerlijk weer is wandelen we heerlijk in het zonnetje terug naar Ischgl, in totaal lopen we 12,5km, 1500 m dalen en 250 meter stijgen.

 

Dag 9              Donderdag 4 september 2014, Galtür, Silvapark

In een paar minuten rijden we naar de Birkhahn kabelbaan die ons naar ruim 2000 meter hoogte brengt, vanaf hier lopen we naar de start van de Silvapark klettersteig. De klettersteig is in het begin al best pittig en dan moet volgens het boek het lastigste deel nog komen. Halverwege de route zien we een goede mogelijkheid om via een ‘notausstieg’ de route te verlaten, dit lijkt ons toch een verstandigere keuze. Rustig aan dalen we via een helling weer af naar het pad dat naar de klettersteig toeliep, daarna maken we nog een mooie wandeling in de omgeving en weer terug naar het dalstation van de kabelbaan. In totaal wandelen we 9 km, met 500 m stijgen en 900 meter dalen.

 

Dag 10              Vrijdag 5 september 2014, Galtür, Kopssee en naar Wald im Imst

Vandaag rijden we nog een keer naar de Kopssee, ook vandaag is het bewolkt maar de temperatuur is vandaag veel aangenamer, dus maken we hier een leuke wandeling. We lopen eerst naar de Verballa Alp en dan naar de Heilbronner hütte op 2320 meter, een leuke wandeling over simpele paden, waarbij vooral het laatste stukje naar de hut toe even steil is. De hut ligt mooi aan een meer, ook de omgeving is mooi, door de hoge bewolking toch nog een redelijk uitzicht vandaag, wel wordt het langzaam donkerder. Op de terugweg houden we het dan ook niet droog, maar met de paraplu op is dat op deze paden gelukkig geen probleem. Na een leuke wandeling van ruim 15 km met 650 hoogtemeters rijden we vandaag verder naar Wald im Imst, zo’n anderhalf uur rijden in de stromende regen. Ook nu hebben we weer via internet een appartement geboekt, alleen dit keer is het toch even zoeken aangezien de routeplanner een hele verkeerde locatie aangeeft en wij geen logica zien in de huisnummers. Gelukkig hebben we mazzel dat we iemand vinden die een goed route beschrijving kan geven naar de juiste locatie. Het appartement ziet er weer keurig uit en is erg ruim en vrij nieuw, jammer dat de tv wel heel erg oud en klein is.

 

Dag 11              Zaterdag 6 september 2014, Imst

De weersvoorspelling is bewolkt met af en toe wat regen, dus plannen we voor vandaag 2 korte klettersteigen in het Ötztal, onderweg hebben we nog regen, maar langzaam lijkt het redelijk op te klaren. Eerst rijden we naar Obergurgl waar we voor de 2e keer de Obergurgl klettersteig gaan doen. De klettersteig begint over een lange wiebelig brug over houten stapjes en gaat daarna over leuke stukjes rotsklimmen omhoog, de route is voldoende uitdagend, maar prima te doen, erg leuk dus! Als het langzaam opklaart wordt ook het uitzicht steeds mooier. Daarna rijden we de pas weer terug en doen we wederom de Lehner wasserfall, hier zijn we al vaak geweest maar deze klettersteig blijft erg mooi en leuk om te herhalen! Ook deze route is goed te doen, maar zeker niet te makkelijk, zeker niet als Casper op het eind weer de lastige en steile overhang doet, dat vraagt flink wat kracht! Aan het eind van de route is een nieuw stuk toegevoegd, grotendeels is dit nieuwe stuk te lastig voor ons. Maar erg leuk is wel de nieuwe touwbrug over de Lehner Wasserfall heen, helemaal op het eind van de nieuwe route, deze is na een klein stukje over het bospad goed bereikbaar voor de klimmers die het lastige stuk graag overslaan. De afdaling loopt nu aan de andere kant van de waterval over een goed bospad/ onverharde weg dalen we in een uurtje weer af naar de parkeerplaats, weer een leuk dagje klettersteigen!

 

Dag 12              Zondag 7 september 2014, Imst, Wildgrat en Hochzeiger

Vandaag zou weer een mooie dag moeten worden, dus we plannen een langere wandeling vanaf het midden station van de Hochzeigerbahn op 2000 meter. Het is 20 minuutjes rijden naar de kabelbaan, rond 10 uur beginnen we aan de wandeling. Het eerste deel van de wandeling loopt over het weiland omhoog, daarna een leuk stuk geleidelijk stijgen via de Zollberg en de Groassee over smalle paadjes, die af en toe kleine stukjes gezekerd zijn. Vanaf het meer zien we de Wildgrat liggen, deze top lijkt nog erg ver weg en lastig bereikbaar vanaf hier…. Over een veld met grote rotsblokken stijgen we geleidelijk verder, daarna over rotsige paadjes begint de ‘echte klim’ naar de top toe. Sommige stukjes even klimmen, andere stukjes oppassen voor losliggende stenen/ gruis en af toe nog wat sneeuwrestjes. Het is een erg mooie route en de uitzichten worden steeds mooier hoger op de berg, mede ook door mooie wolken, die het soms even fris maken. We komen tijdens de wandeling maar weinig mensen tegen, maar onderweg naar de top komen we net achter een groepje andere wandelaars. Hierdoor is het druk is op de kleine top van de Wildgrat (2971m) waar we na ruim drie uur klimmen aankomen. Na een korte pauze en natuurlijk genieten van het prachtige uitzicht beginnen we aan de afdaling over dezelfde route naar beneden toe. De afdaling is pittig maar goed te doen en na anderhalf uur staan we weer bij het meer en hebben we het lastigste deel van de route gehad. Op de terugweg maken we nog een uitstapje naar de Hochzeiger op 2560m, een erg leuke wandeling over smalle paadjes naar nog een klein topje. Daarna dalen we af weer terug naar het middenstation waar we precies op tijd zijn om net voor 5 uur lekker lui nog de kabelbaan naar beneden te nemen en daar op een terrasje lekker een hapje te eten. Na een mooie wandeling van 15 km met 1250 hoogtemeters rijden we weer terug naar het appartement. In de omliggende bergen is het op sommige plekken nu echt noodweer, terwijl wij nog een mooie blauwe lucht hebben, mazzel dat we op de juiste plek zitten!

 

Dag 13              Maandag 8 september 2014, Imst, Hoch Imst

We rijden vandaag naar de kabelbaan bij Hoch Imst, een mooie omgeving waar we al een aantal keer gewandeld hebben. Dit keer nemen we de kabelbaan helemaal omhoog naar het bergstation op zo’n 2000 meter, vanaf hier lopen we omhoog naar de hinteres Alpjoch op ruim 2400 meter. De wandeling loopt grotendeels door het gras omhoog met af en toe wat rotsen, al snel loopt de route langs de bergrug omhoog en hebben we ook een prachtig uitzicht naar de andere kant van de berg. Bij de splitsing naar de Muttekopfhütte lopen we nog een stukje verder omhoog, om te kijken of we vanaf hier ook naar deze hut kunnen lopen, maar hier loopt geen route. We lopen dus weer een stukje terug en dalen dan via de andere kant van de berg af naar de Muttekopfhütte, het eerste stuk is voorzichtig lopen over smalle rotspaadjes met glad/los gesteente, daarna wordt het pad beter. Bij de hut eten we een late lunch, af en toe met een spetje regen. Daarna lopen we weer terug richting het middelstation, omdat het weer op lijkt te klaren nemen we de langere weg, die over een andere berg weer een stukje omhoog loop. In het begin een leuke route over leuke smalle rotspaadjes, af en toe een spatje motregen en een stukje achter een groepje schapen aan dat voor ons over het pad loopt. Dan begint het ineens flink te regenen en direct merkbaar dat de paden dan toch echt glad worden…. Gelukkig is het een kort pittig buitje en klaart het daarna weer redelijk op. De weg naar beneden is soms echt even uitkijken op de modderige spekgladde stukken. Op het eind van de wandeling nog weer een kort buitje, maar gelukkig klaart het ook nu weer snel op en gaat de roller coaster die we natuurlijk ook vandaag weer naar beneden willen nemen nog wel gewoon. Zoals alle jaren natuurlijk ook dit jaar weer een leuk ritje naar beneden, helaas dit keer met wat oponthoud door mensen die het leuk vinden meerdere keren midden op de baan te pauzeren….

 

Dag 14              Dinsdag 9 september 2014, Imst naar Lelystad

De bedoeling was vandaag nog een laatste klettersteig te doen, maar het is donker en nat buiten, dus besluiten we direct terug richting huis te rijden. Het is drukker op de weg dan we gewend zijn, regelmatig korte opstoppingen door wegwerkzaamheden ed. Rond 20 uur ’s avonds komen we weer thuis aan, mooi op tijd om morgen weer aan het werk te gaan.