Lovetotravel
Oostenrijk September 2015

 

Dag 1              Vrijdag 21 augustus 2015, Uddel naar Jerzens

Eigenlijk begint de vakantie al een beetje donderdag namiddag met een leuk uitstapje naar sail waar we in prachtig weer een heerlijk priveboottochtje langs alle schepen maken met een collega van Casper, mooie start! Vrijdagochtend rijden we om 10.15 vanuit Uddel naar Oostenrijk, we hebben een pension gereserveerd vanaf zaterdag in Jerzens. Onderweg sturen we een mailtje of we een nacht eerder terecht kunnen, dit blijkt geen probleem dus rijden we in 9 uur door naar Jerzens waar we om 19.30 uur aankomen bij Haus Kirschner. We worden heel vriendelijk ontvangen met een schnapps, de kamer is prima en de weersvoorspelling voor morgen prachtig!

 

Dag 2              Zaterdag 22 augustus 2015, Jerzens, Mandarfen naar Kaunergrathütte

Na een prima ontbijt rijden we naar de Riffleseebahn, hier nemen we vanuit Mandarfen de kabelbaan van 1600 naar 2200 meter hoogte. Om 10.15 beginnen we met de wandeling bij de Rifflesee en lopen we naar de Kaunergrathütte op 2817 meter. Het eerste deel begint over een goed pad, daarna wat leuke gezekerde stukjes, met wat stapjes, wat steiler naar beneden en weer omhoog over de rotsen heen, goed te doen (met droog weer). De route gaat afwisselend omhoog/ naar beneden in een prachtige omgeving met mooie besneeuwde toppen. Kleine stukjes even uitkijken doordat het pad soms verdwenen/ slecht is, maar met prachtig weer goed te doen. Het laatste stuk stijgen richting de hut gaat weer via een wat makkelijker rotspad, wel nog een steiler stukje stijgen. Bij de hut eten we rustig wat om daarna aan een lange afdaling naar het dal te beginnen. Het eerste stuk over dezelfde route en daarna via een goed, af en toe wat modderig, rotspad verder naar beneden naar Plangeross, een flinke afdaling weer terug naar 1600 meter. Vanuit Plangeross is het nog een klein stukje terug lopen naar de P in Mandarfen, even de spierpijn ‘uitlopen’ na een mooie eerste wandeldag van 18 km, met 900 meter stijgen en 1500 meter dalen.

 

Dag 3              Zondag 23 augustus 2015, Jerzens, Aifneralm naar kleine Aifner spize

We rijden net voorbij de Pillerhöhe naar een afslag naar de Aifneralm via een gravelweg. Bij de ingang staat een wat onduidelijk inrijverbod, we wachten even af, maar als we ook andere auto’s gewoon omhoog zien rijden, doen wij dit ook. Het is een wat hobbelig ritje omhoog naar de Aifneralm op 1980 meter, dit scheelt heel wat hoogtemeters lopen…. Eenmaal is het drukker dan verwacht met auto’s, naar boven rijden was dus in ieder geval gewoon toegestaan. Vanaf de hut lopen we eerst een stukje door het bos en daarna over de alpenweide over een prima pad geleidelijk omhoog. Daarna stijgen we verder over een rotsig pad richting de kleine Aifner spitze op 2558 meter. Het zonnetje verdwijnt achter de wolken en harde wind maakt het op deze hoogte best frisjes. De ronde die we gepland hadden volgens de kaart lijkt volgens bordjes/ gps toch niet mogelijk te zijn en de benen zijn na gisteren ook niet meer heel fris, dus we besluiten via dezelfde weg weer af te dalen naar de hut. Hier willen we lekker een hapje eten/ ijsje, maar de kaart is hier wel erg beperkt en melkprodukten/ ijs zijn uitverkocht, knap met een weiland voor koeien voor de deur… We rijden terug naar Jerzens en eten in het dorp bij de pizzeria. Een rustig dagje met 7,5 km lopen, met wel nog een aardige stijging en daling van 700 meter.

 

Dag 4              Maandag 24 augustus 2015, Jerzens, Mittelberg naar hinterer Brunnenkogel en Mittagskogel

We rijden naar Mittelberg waar we eerst met de Gletscherbahn door een tunnel heen heel snel stijgen naar 2840 meter. Vanaf hier nemen we de Wildspitz kabelbaan naar 3440 meter, door de stormachtige wind schommelt de gondel soms aardig heen en weer. Boven aangekomen is het bewolkt en koud door de hele harde wind. We zitten even in het restaurant, af en toe klaart het ietsje op om een paar foto’s te kunnen maken. Vanaf de top is er (ook met goed weer) verder ook weinig te doen, je kunt alleen een stukje lopen over een uitzichtsplatform, het uitzicht is mooi ondanks de bewolking. We nemen de kabelbaan weer terug naar het middelste punt, hier waait het minder hard en doet het zonnetje hard zijn best waardoor het hier met jassen aan veel aangenamer is. We lopen naar de Mittagskogel op 3162 meter. Het eerste stukje over een brede weg ivm werkzaamheden op de pistes daarna een smaller rotspad tot een splitsing. Bordjes ontbreken hier maar het pad en de top zijn goed te zien, dus gaan we via het links gelegen pad omhoog. Een rotspad met af en toen wat leuke stukjes klimmen over grote rotsblokken heen, af en toe gezekerd met een staalketting. Het is een leuke route naar de top toe met een prachtig uitzicht. Vanaf hier lopen we via de andere kant naar beneden, wat de makkelijkere route blijkt te zijn. Weer op het midden station willen we een hapje eten, maar het zelfbedieningsrestaurant is al druk aan het opruimen. Casper heeft nog voldoende energie over en besluit terug te lopen naar Mittelberg eerst richting de Braun Schweigerhütte, een mooie route met een stukje over een gletscher heen, erg mooi! Sylvia kiest voor de ‘luie’ route met de gletscherexpress naar beneden toe. Sylvia loopt vanaf het dalstation een klein stukje weer de berg op naar de Gletscherstube, waar we afspreken om een hapje eten. Casper heeft de pas er flink in en precies tegelijk komen we hier aan.

 

Dag 5              Dinsdag 25 augustus 2015, Jerzens naar Ried im Zillertal

We waren van plan vandaag nog een klettersteig te maken in de buurt, maar als het na het ontbijt regent rijden we naar het winkelcentrum van Imst. Daarna rijden we in 2 uurtjes via Innsbruck binnendoor naar Ried im Zillertal waar we een kamer gereserveerd hebben in Ferienhof Stadlpoint. Mooi gelegen aan de rand van het stadje met kippen, paarden en konijnen en een prima kamer. In de loop van de middag klaart het op en lopen we een rondje door de dorpjes in de buurt en eten we in Kaltenbach. Een lekker dagje rustig aan, de komende dagen lijkt het prima weer te worden, dus zullen weer lekker actief worden.

 

Dag 6              Woensdag 26 augustus 2015, Ried im Zillertal, Gerlos naar Kreuzjoch

Ook in dit pension weer een prima ontbijtje, daarna rijden we naar Gerlos op 1300 meter waar we de Isskogelbahn nemen naar 1900 meter. Vanaf hier lopen we om 10 uur eerst naar de Isskogel op 2260 meter, nadeel van prachtig weer (bij de lift zien we dat vandaag en de komende dagen een hittegolf is, hoger in de bergen is het weer dan heerlijk….) is dat we niet de enigen zijn die het idee hadden hier te gaan wandelen, het is druk op de route omhoog. De wandeling loopt over een onverharde weg en smallere makkelijke paadjes. Op de top een kort pauze en dan snel weer verder, want op de top merk je helemaal hoe druk de wandeling is. Onderweg richting de Kreuzjoch (2558m) is het gelukkig al iets rustiger, de route loopt over rotsachtige paadjes geleidelijk omhoog naar de top. Ook op deze top is het druk, we krijgen hier een ‘live optreden’ van een duitstalig Haleluja van een klein groepje. Vanaf de top dalen we af via de Langensee richting de Krimmlalm en daarna verder een mooie vallei in. We dalen verder af richting de Krummbachrast, dit is wat ons betreft het mooiste (en ook heerlijk rustige…. ) deel van de route door mooie valleien en leuke afwisselende rotspaden. Daarna loopt de route verder via leuke bospaadjes naar de Prölleralm waar we wat eten en daarna het laatste stukje afdalen terug naar Gerlos waar we om 17 uur weer terug bij de parkeerplaats zijn. Een mooie wandeling van 18,5 km met 850 meter stijgen en 1450 meter dalen.

 

Dag 7              Donderdag 27 augustus 2015, Ried im Zillertal naar Hintertux gletscher

We rijden vandaag iets verder naar Hintertux aan het einde van de pas, ruim drie kwartoer rijden. Hier nemen we de kabelbaan die in 3 delen uiteindelijk uitkomt op de Gefrorene Wandspitze op 3288 meter. Op de top lopen we een klein rondje in de sneeuw, helaas ook op deze top geen mogelijkheden om een langer rondje door de sneeuw te lopen, alleen maar een skipiste met harde sneeuw. Ook vandaag een vrij harde wind, maar met een stralend zonnetje is het ook op deze hoogte met een trui aan heerlijk weer. We nemen de kabelbaan terug naar het Tuxer Fernhaus op 2660m, ook hier geen leuke wandelmogelijkheden (behalve over een breed pad over de kale skipiste zonder sneeuw afdalen), dus genieten we op het terras lekker even van het zonnetje. Daarna nemen we de kabelbaan terug naar de Sommerberg op 2100m. Hier maken we een leuk rondje naar de top van de Frauenwand op 2541m, een leuke wandeling met mooie uitzichten. We dalen af via het Tuxer Joch Haus waar we een stukje apfelstrudel eten en nog een klein top op wandelen. Vanaf hier wandelen we terug naar de parkeerplaats, het eerste stuk nog wat saai over een bredere weg, daarna een leukere route over smallere paadjes en langs twee watervallen, het laatste stuk door het bos heen. Even een korte stop voor een EHBO, een verbandje bij een jongen die iets te snel het soms wat gladde bospad afdaalde. Om 17 uur zijn we weer terug op de parkeerplaats bij een Imbiss eten we nog een hapje 14 km 600m stijgen, 1200 m dalen.

 

Dag 8              Vrijdag 28 augustus 2015, Ried im Zillertal, Maurach am Achensee

We rijden naar Maurach am Achensee waar we de gondel nemen. Vanaf hier wandelen we over een wandelpad omhoog richting de Hochiss kletttersteig. De Hochiss is een niet al te lange klettersteig met een paar lastige stukjes maar verder goed te doen. Op de top even een pauze en genieten van het prachtige uitzicht, daarna via het gewone wandelpad weer terug de berg af. Daarna dalen we verder af naar beneden via een hut waar we een ijsje eten met een prachtig uitzicht op de Achensee.

 

Dag 9              Zaterdag 29 augustus 2015, Ried im Zillertal, Mayerhofen

Vandaag een dagje rustig genieten van een prachtige hete dag, we nemen de Ahornbaan vanuit Mayerhofen omhoog lopen een rondje en wandelen daarna terug naar beneden.

 

Dag 10              Zondag 30 augustus 2015, Ried im Zillertal, Mayerhofen naar Waidring

We rijden vandaag weer een klein stukje naar Mayerhofen en doen daar de Hüterlaner klettersteig, een leuke klettersteig voor een hete dag doordat de route direct bij de parkeerplaats start. Het 1e stukje is het even rustig aan doen, doordat hier een nieuwe kinderklettersteig is aangelegd die het eerste deel even samen lopen. Gelukkig splitst de route al snel (al ziet de kinderroute er stiekem ook wel erg leuk uit, voor op een minder drukke dag, met een leuke wiebelbruggenparcours ed….). De klettersteig is weer erg leuk om te doen, met makkelijke en soms iets lastigere stukjes, boven aangekomen smaakt een ijscoupe in dit weer extra lekker. Ook nu (net als aantal jaren geleden in de kou/ regen) inclusief gratis schnapps om nog eens extra op te warmen…? Daarna rijden we naar Waidring waar we gereserveerd hebben bij Ferienwohnung haus Alpenblick. Ook dit ziet er weer keurig uit, een mooie ruime kamer met klein keukentje en badkamer met bad. Na het inchecken rijden we nog langs de Griesbackklamm waar we nog een leuk rondje wandelen. Het is geen spectaculaire kloof, maar het is hier net wat koeler en de route is leuk aangelegd met lange houten vlonders langs de rotsen en 2 houten hangbruggen. De terugweg loopt bovenlangs over een bospad , de route eindigt weer voor het super de luxe hotel dat de eigenaar van deze kloof lijkt te zijn.

 

Dag 11              Maandag 31 augustus 2015, Waidring, Hennegrat klettersteig

Vandaag weer temperaturen rond de 30 graden, niet eerder zo’n lange hittegolf gehad tijdens onze vakanties in Oostenrijk, heerlijk alleen niet ideaal voor al teveel stijgmeters… We nemen weer de kabelbaan bij Fieberbrunn naar het bergstation. Daarna is het eerst een stukje dalen en daarna grotendeels in de volle zon een aardig stukje stijgen door het gras heen, ook zonder regen kun je erg nat worden…. Bij het kabelbaanstation (voor het winterseizoen) even afkoelen en daarna het laatste stukje stijgen tot het begin van de klettersteig. Deze ligt aan de goede kant van de berg dus gelukkig niet in de volle zon, we kiezen voor de C klettersteig met een kort uitstapje over een touwbrug, een leuke route met 1 iets lastig stukje. Verschillende leuke stukjes en mooie uitzichtpunten en daarna het laatste stuk, deels gezekerd, over een graat heen naar de top van Henne, erg mooie route! Vanaf de top gaat de route over een gewoon wandelpad naar beneden, we dalen af via een berghut mooi gelegen aan een meer, waar we lekker eispalatschinken eten, die smaken vandaag extra goed! Daarna lopen we weer terug naar het bergstation, stappen nog even uit op het middelstation, maar hier is niet zoveel te doen, dus dalen we met de kabelbaan weer af naar de parkeerplaats.

 

Dag 12              Dinsdag 1 september 2015, Waidring, Stripensjoch

Vandaag de laatste dag met prachtig weer, dus nog weer een mooie wandeling dit keer naar de top van de Stripsenjoch. We rijden eerst via Fieberbrunn naar Griesenau en vanaf hier de laatste kilometers over een tolweg naar de parkeerplaats bij de Griesenalm. Hier begint de wandeling omhoog, gelukkig loopt het eerste stuk lekker door de schaduw van het bos, hoger af en toe nog wat schaduw van de rotsen, maar grotendeels ‘heerlijk’ in de volle zon naar het Stripsenjochhaus. Hier had een ijsje goed gesmaakt, maar we moeten het doen met afpelstrudel en lekker koud drinken. Daarna beginnen we aan het laatste mooie stukje over een goed pad naar de top van de Stripsenjoch. Vanaf hier kiezen we de lange route naar beneden via de Feldberg, van een afstandje lijkt dit een ‘klein’ uitstapje, echter er verschillende keren is het dalen en weer stijgen, maar met prachtig uitzicht is het wel een erg mooi uitstapje. Het pad is wisselend, maar door rotsen zeker niet heel gemakkelijk te lopen. Ook na de top van de Feldberg nog een paar keer kort stijgen tussen de afdaling door, eerst rotsachtig, daarna bospaadjes en het laatste stukje over een makkelijker pad/ weg. Beneden eten we lekker bij de Griesenalm, de wind wakkert flink aan en voor het eerst sinds 1 week verdwijnt de zon achter de wolken. In totaal wandelen we vandaag 13 km en maken we bijna 1200 hoogtemeters.

 

Dag 13              Woensdag 2 september 2015, Waidring

Vandaag zoals voorspelt bewolkt, regenachtig, en in vergelijking met afgelopen week frisjes. We besluiten nog een dagje extra rustig aan in hetzelfde pension te blijven, even kijken wat we verder nog gaan doen. Vandaag maken we vanuit het pension een leuke wandeling naar de ????schlugt, het eerste stuk wat saai langs de weg, daarna een dorpje in en daarna een leuke niet al te lange wandeling door een kloof heen. Ook deze kloof is niet heel spectaculair maar leuk voor een rustig dagje, met wat leuke stukjes over de rotsen en 2 korte ladders. Op het einde van de kloof 2 kleine watervallen en daarna via dezelfde weg weer terug. We eten bij een leuk restaurant beneden bij de kabelbaan vlakbij het pension.

 

Dag 14              Donderdag 3 september 2015, Waidring naar Ramsau am Dachstein

We namen de tolweg naar de Parkeerplaats Steinplatte vanaf hier wandelen via het ‘dreilandereck’ via een makkelijke weg eerst een stukje omlaag en daarna omhoog. Het blijkt een 3 ‘provincies’ punt te zijn met een gedenkteken bij een kabelbaanstation. Daarna lopen we via een makkelijke weg verder omhoog naar de Steinplatte. Hier lopen we een rondje door het Triassic park eten een hapje en lopen daarna weer terug naar de P, dit keer via een wat leuker bospaadje door een wat rotsachtigere omgeving. Daarna rijden we door naar Ramsau am Dachstein, onderweg begint het flink te regenen/ hagelen, waardoor het voorzichtig rijden is. In Ramsau hebben we gereserveerd bij apartment hotel waldrand, heel ruim en ook hier verder alles weer prima in orde.

 

Dag 15              Vrijdag 4 september 2015, Ramsau am Dachstein

We rijden naar Schladming waar we de Planai kabelbaan omhoog nemen. Vanaf hier maken we een leuk rondje naar de top van Krahbergzinken, een leuke wandeling het eerste deel over een leuk bospad, daarna het laatste stuk naar het topje over een leuk rotsachtig pad, een heel klein stukje naar het topje even leuk klimmen. Op de top vooral uitzicht op de wolken en soms ook even over een deel van de mooie bergen/ het dal. De berg af via dezelfde route en daarna via de rondwandeling het laatste stukje terug naar de kabelbaan. In de middag rijden we naar Wilde Wasser voor een klein rondje naar de Riesachfälle.

 

Dag 16              Zaterdag 5 september 2015, Ramsau am Dachstein

Vandaag zoals voorspelt de hele dag regen, we rijden naar Schladming een leuk stadje om wat te winkelen, verder doen we het rustig aan vandaag. We willen hier graag nog wat langer blijven, maar zijn hiervoor te laat, het appartement is al geboekt vanaf morgen, dus op zoek naar iets anders voor de laatste dagen.

 

Dag 17              Zondag 6 september 2015, Ramsau am Dachstein naar Strobl am Wolfgangsee

We rijden naar de tolweg die vanuit het dal vlakbij Schaldming omhoog loopt naar de Ursprungalm. De tolweg is al een erg mooie route door het bos en een rotsige omgeving en een mooie waterval,met uitzicht op deels bewolkte bergen. Helaas rijden we steeds verder de wolken in en is het zonnetje vanaf de Parkeerplaats ver te zoeken. Vanaf de P bij de Ursprungalm lopen we omhoog via een makkelijk weg, met soms even flink stijgen, naar de Gättersee. De sneeuwgrens blijkt flink te zijn opgeschoven want al snel lopen we door de eerste sneeuw heen en niet veel later begint het ook echt te sneeuwen, even wennen na temperaturen van 30 graden….. Vanaf de Gätterseehütte lopen we richting een 2e hut 20 minuutjes verder, waar we stoppen om lekker even op te warmen met een kopje soep. Daarna lopen we verder een mooi rondje om een aantal meren heen, jammer dat het steeds bewolkter wordt en het uitzicht steeds minder is. In de sneeuw en soms een fris windje lopen we het rondje terug naar de Gätterseehütte waar we nogmaals stoppen voor een kopje thee/ waldfruchtenpunsh met een hapje eten, met dit weer is het wel fijn een extra tussenstop. Daarna is het een klein stukje terug via dezelfde weg naar auto, een leuke route (11 km 500 hm) om nog een keer te doen met mooi weer. We rijden daarna in 2 uurtjes door naar Strobl am Wolfgangsee, waar we gereserveerd hebben bij haus Amalia. De kamer is hier wat kleiner dan we deze vakantie gewend zijn, maar verder prima in orde. Het centrum van Strobl ligt op een klein half uurtje wandelen, net een leuke wandeling voor een lekkere avondmaaltijd met verse eierschwammerl.

 

Dag 18              Maandag 7 september 2015, Strobl, Zwölferhorn

Van de vriendelijke gastvrouw krijgen we als enige gasten een uitgebreid ontbijt geserveerd. We rijden een klein stukje naar Sankt Gillen waar vandaan we de antieke kabelbaan naar de Zwölferhorn nemen. Zowel de gondeltjes als de bediening blijken echt antiek, de gondels moeten met de hand gestopt/ geopend worden. De kabelbaan loopt tot aan de top vanaf hier maken we een wandeling naar de Spitzeckhöhe, het eerste deel over een brede weg, daarna over leukere bospaadjes naar het topje, onderweg uitzicht op de meren en omringende bergen. We dalen af naar de Illingeralm waar we een soepje eten, vanaf hier gaat de rondwandeling weer terug omhoog naar het bergstation, wij besluiten verder naar beneden af te dalen. Via een makkelijke weg dalen we af en zien we aan het eind van de route dat we via deze weg ook gewoon tot aan de alm omhoog hadden mogen rijden voor een ‘onderhoudsbijdrage’ van €5, jammer dat dit nooit zo duidelijk aangegeven staat als de kabelbaan… Het is nog een uur lopen leuk langs de Wolfgangsee terug naar de P, daarna rijden we naar Strobl waar we een hapje eten.

 

Dag 19              Dinsdag 8 september 2015, Strobl, Gosausee

We rijden naar Gosau waar we van plan waren de kabel te nemen, echter als we op de P bij de Gossaukammbahn aankomen regent het en is het erg bewolkt. We besluiten om langs de Gossausee naar de hinterer Gossausee te lopen. De wandeling loopt over een brede weg, grotendeels vlak met wat steilere stukken naar de hinterer Gossaussee. Het weer begint langzaam op te klaren, waardoor de omliggende deels besneeuwde bergen langzaam mooi zichtbaar worden. Een korte pauze aan het meer, waar de hut helaas een rustdag heeft en daarna lopen we eerst via dezelfde weg en daarna via de andere kant van de Gosausee weer terug, een leuke eenvoudige wandeling. We eten een hapje bij het restaurant aan het meer. Het is ondertussen lekker zonnig weer dus rijden we terug richting Bad Ischl en nemen we een afslag richting de Predigstuhl. Hier wandelen we nog een leuk rondje naar een eenvoudige klettersteig, maar dit blijkt een klein adventure park te zijn dat niet zelfstandig gebruikt mag worden. Daarna via een mooi stuk met grote rotsblokken en mooie uitzicht weer via het bos terug naar de parkeerplaats.

 

Dag 20              Woensdag 9 september 2015, Strobl naar Uddel

Na een laatste korte wandeling deze mooie vakantie, rijden we vandaag op tijd weer terug naar Nederland.