Lovetotravel
Oostenrijk Augustus 2016

 

Dag 1              Donderdag 4 augustus 2016, Uddel naar Ingolstadt Lenting (Duitsland)

Na nog een ochtendje werken rijden we rond 13.30 weg uit Uddel, rond 20 uur komen we aan bij het Ibis budget hotel bij Ingolstadt, exact dezelfde kamer weer als andere jaren in andere hotels van deze keten, klein en simpel maar met alles wat we nodig hebben.

 

Dag 2              Vrijdag 5 augustus 2016, Ingolstadt naar Neukirchen am Grossvenediger

Rond 8 uur rijden we weg, het is druk op de weg, in Duitsland mede door wegwerkzaamheden in Oostenrijk is vooral rond de dorpjes goed merkbaar dat we dit jaar echt midden in het hoogseizoen op vakantie zijn, dus regelmatig stukjes file rijden. Even voor 12 uur komen we in de stromende regen aan bij Haus Scharler in Neukirchen, een klein pension met een nette kamer en een gedeelde keuken, het gebruik van de Sommercard is hier bij het verblijf inbegrepen. Het blijft de hele dag regenen, in de loop van de middag rijden we naar Mittersill waar we een museum/ 3d bioscoop bezoeken. Hier laten ze omgevingsbeelden zien op een groot rond scherm wat het idee geeft dat je soms ronddraait, best leuk op een regenachtige middag, gelukkig is de voorspelling voor de komende dagen een heel stuk beter.

 

Dag 3              Zaterdag 6 augustus 2016, Neukirchen, Wildkogelbahn, Steinkogel

Het ontbijt is net als de kamer simpel maar oke, na het ontbijt motregent het nog steeds, maar in de loop van de dag zou het beter worden. Om 9 uur nemen we de Wildkogelbahn die voor de deur van het pension vertrekt, naar ruim 2000 meter, daar aangekomen blijken de jassen en ook helaas al snel de paraplu’s geen overbodige luxe. Via de Herrensteigscharte lopen we via een redelijk makkelijk maar wel regelmatig erg nat pad naar de Geigenscharte. Gelukkig wordt het droger, helaas voor het uitzicht wil de bewolking maar langzaam optrekken, maar verder is het best aardig wandelweer. We lopen verder naar de Steinkogel op 2299, een klein stukje niet ver voor de top is even leuk klimmen met ook een laddertje. Leuke wandeling om nog een keer te doen, zijn benieuwd naar het uitzicht vanaf de top… Via een rotsig weilandpad dat regelmatig in een klein snel stromend riviertje is veranderd dalen we aardig wat meters af. Bij een dalletje aangekomen lopen we in ruim een uur grotendeels via een gemakkelijke verharde weg weer terug omhoog naar het bergstation. Hier moeten we een half uurtje wachten voordat de lift weer gaat om 15.30, gelukkig kunnen we op een bankje even kort van het zonnetje genieten dat zich toch nog even laat zien. We lopen bijna 16 km en maken zo’n 900 hoogtemeters, een leuke wandeling voor de eerste echte vakantiedag.

 

Dag 4              Zondag 7 augustus 2016, Neukirchen, Weisssee kabelbaan bij Uttendorf, klettersteig en Medelzkopf

We willen vandaag naar de Krimml watervallen rijden, maar krijgen de tip vd eigenaar vh pension dat deze morgen veel mooier zijn omdat dan de sluizen weer zijn open gezet, handig om te weten! We rijden naar Enzigerboden gelegen aan het einde van een mooie slingerende weg voorbij Uttendorf. Hier nemen we de kabelbaan naar het bergstation op 2300 meter bij de Rudolfshütte, boven is het nog bewolkt en erg fris, maar het lijkt wel op te gaan klaren. We lopen het eerste stuk van het rondje rondom de Weisssee en komen dan bij de Einstieg van de Rudolf klettersteig. Het zonnetje doet zijn best dus kunnen de jassen weer uit en de klettersteigsets aan. Dit zou een A/B klettersteig moeten zijn, het is een leuke klettersteig en goed te doen, maar naar ons idee toch zeker wel ook met stukjes B/C. De klettersteig is leuk om te doen en vooral het uitzicht is prachtig. Vanaf het eindpunt lopen we weer terug naar de weisssee, een klein deel steinmannetjes volgend, daarna mist de markering maar is de afdaling goed te doen. Ondertussen is het flink opgeklaard en nemen we bij de Weisssee de stoeltjeslift omhoog. Vanaf hier lopen we naar de top van de Medelzkopf op 2760 meter, grotendeels over (hele grote) rotsblokken en hoger richting de top regelmatig door stukjes sneeuw heen. Het is een erg leuke route om te lopen maar de rode markering, had naar ons idee echt wel zwart mogen zijn, want het is echt regelmatig zoeken/ klimmen, doordat er niet echt een pad (meer?) is. Het laatste stukje naar top loopt weer gemakkelijk met meer gras dan rotsen, op de top is het uitzicht echt prachtig op bergen, meren en het dal. Via dezelfde route dalen we weer af en nemen de stoeltjeslift/kabelbaan naar beneden waar we na een prachtige dag een hapje eten.

 

Dag 5              Maandag 8 augustus 2016, Neukirchen, Krimml

Vandaag een prachtige dag waarop we naar de Krimml watervallen rijden, vanaf de P lopen we naar ingang bij de waterval, waar we het eerste deel van de (zeer toeristische) route langs de waterval omhooglopen. Op het middeldeel van de waterval nemen we een afslag (volgens de gps route) richting de Seekarsee, na een kort stukje over een weg nemen we als snel een bospaadje omhoog. Het eerste stuk gaat vrij geleidelijk omhoog over een goed rotsig bospad grotendeels lekker in de schaduw. Na een pauze net boven de bosgrens begint een steilere stijging in de volle zon over een paar ‘heuveltjes’ heen naar de Seekarsee. Hier genieten we van het uitzicht en vooral ook van de rust, zijn sinds we het bospad in gingen niemand tegen gekomen. Voor een beklimming van de Arbeskopf in de buurt vinden we het vandaag iets te warm, via dezelfde route lopen we weer terug naar Krimml. Hier lopen we in de drukte, maar wel lekker in de schaduw nog naar de bovenkant van de waterval en daarna terug naar de P met natuurlijke wat fotostops van de prachtige waterval, een mooie wandeling van ongeveer 18km en 1450 hoogtemeters.

 

Dag 6              Dinsdag 9 augustus 2016, Neukirchen naar Stall, via Grossglockner Hochalpenstrasse

Zoals voorspelt voor vandaag is het bewolkt maar nog droog, na het ontbijt rijden we via de Grossglockner Hochalpenstrasse richting Lienz. Op de Hochalpenstrasse is het ook erg bewolkt en begint het al snel te regenen, gelukkig hangt de bewolking hoger waardoor we nog wel iets van het prachtige uitzicht kunnen zien. We rijden weer naar de Edelweisspitze waar we dit jaar snel uitgekeken zijn en daarna door naar de Kaiser Franz Josef Hohe. Hier lopen we eerst binnen een rondje langs diverse tentoonstellingen/ een film en daarna wandelen we via de Gamsgrubenweg een leuk stukje door 6 grote tunnels heen. Na de tunnels lopen we nog een stukje over het gewone wandelpad verder door, een leuke wandeling langs de ‘gletsjer’ waar niet meer zo heel veel van over is gebleven helaas. Met beter weer was het leuk geweest hier nog wat langer richting de gletsjer door te wandelen, maar het is best koud en vooral erg nat en daar waren we niet helemaal op gekleed. Via dezelfde weg lopen we terug en na een hapje eten om even op te warmen rijden we weer verder. We hebben gereserveerd bij pension Pichlerhof, waar we vriendelijk ontvangen worden. Het pension ligt wat hoger op de berg in het dorpje Stall (half uur van Lienz), we zijn benieuwd naar het uitzicht vanaf het balkon.

 

Dag 7              Woensdag 10 augustus 2016, Stall, Lienz en Groppenteinschlucht

Vandaag een regenachtige dag, we doen het rustig aan en na een lekker ontbijt rijden we in de ochtend naar Lienz om te winkelen, het stadscentrum wordt ieder jaar drukker en lastiger om te parkeren. Begin van de middag wordt het droger en rijden we naar de Groppensteinschlucht. Het is een leuke wandeling omhoog door de kloof langs een waterval over rotspad/ houten paadjes, en eindigt 250 meter hoger in het bos, waar je via de weg weer terug moet lopen, leuk voor een regenachtige dag.

 

Dag 8              Donderdag 11 augustus 2016, Stall, Mölltalergletscher

Vandaag weer een mooiere dag, we rijden naar Innerfragant waar we Mölltalerbahn nemen, eerst met de gletscherexpress naar 2200 meter en daarna met de gondelbaan naar het bergstation op 2800 meter. Helaas ligt de berg helemaal in de bewolking en is het met een harde wind erg koud, zeker met af en toe wat motsneeuw. We warmen snel weer op in het bergrestaurant en kijken hier even aan of het opklaart, maar helaas duurt dit ons te lang, het ritje/ de wandeling naar de top slaan we dan ook over dit jaar. We nemen de gondel terug naar het middelstation en maken hier een aardige wandeling langs 2 meren, eerst over een weg en de terugweg over een skipiste heen, harde wind, motsneeuw maar gelukkig ook soms de zon wisselen elkaar af. In het dal lijkt het weer beter, dus lopen we terug naar beneden een mooie wandeling, vooral het eerste deel loopt over een leuk afwisselend pad, dat geleidelijk afdaalt, met mooie uitzichten. In 2,5 uur dalen we ruim 1000 hoogtemeters terug naar het dalstation, het laatste deel gaat grotendeels door het bos heen en een klein stukje over de weg, onderweg terug naar het pension eten we bij de mexicaan/ italiaan.

 

Dag 9              Vrijdag 12 augustus 2016, Stall, Ankogelbahn

We rijden naar de Ankogelbahn, waar we in gondels in 2delen naar een hoogte van ruim 2600 worden gebracht. Het is half bewolkt vandaag, maar dan blijven de wolken natuurlijk juist hangen rond en boven de hoge bergen, dus ook hier ligt de top in de wolken. Gelukkig zijn we voorbereid op minder weer en is het minder ijskoud dan gisteren en beginnen we een leuke wandeling oor de sneeuw heen. De wandeling loopt over een rotsig pad met (diepere) sneeuw, licht dalend, richting de Ankogel, met regelmatig motsneeuw en af en toe wat uitzicht. De Ankogel zelf is over een gletsjer wat lastig bereikbaar, maar de wandeling door de sneeuw is wel leuk dus lopen we verder door de sneeuw, een leuk pad dat niet teveel hoogteverschil heeft tot de start van afdaling. De afdaling is goed te doen eerst door rotsig terrein dan meer gras en het laatste stuk door het bos, waar we een pauze voor een soepje precies goed plannen tijdens een regenbuitje. Via een gemakkelijke weg lopen we het laatste stuk terug naar de P op 1300 meter, een leuke wandeling, die zeker nog eens leuk is om te doen met minder wolken.

 

Dag 10              Zaterdag 13 augustus 2016, Stall, Möllschlucht klettersteig en naar Zell am Ziller via Grossglockner Hochalpenstrasse

Op een prachtige zonnige dag rijden we eerst naar Heiligenblut, waar we de Möllschlucht klettersteig doen. De ausstieg van de klettersteig zit bij de P, dus eerst een stukje over een bospaadje naar beneden toelopen naar de start van de route. Deze begint met 2 erg leuke, best wiebelige en lange touwbruggen, de route is verder het eerste stuk goed te doen. Na de nooduitgang komen de lastigste stukjes, waarbij 1 stukje (D) best even pittig is met een flinke overhang, maar nog precies te doen, en daarna nog twee leuke lange en wiebelende touwbruggen. Geen makkelijke klettersteig maar niet te lang en daardoor erg leuk om te doen en ook erg mooi door de kloof heen en langs watervalletjes. We besluiten nogmaals de Hochalpenstrasse te rijden, dit keer wel met een prachtig uitzicht. De Kaiser Fransjosefhohe slaan we over, hier zijn we al geweest en de P waar we willen staan mogen we niet heen rijden (vol?, het is erg druk maar lijkt ons niet dat alles helemaal vol staat). We stoppen bij een leuk meertje, waar we proberen een rondje omheen te lopen, dit lukt niet maar wel een leuk stukje lopen. Daarna maken we nog een tussenstop waar we nog een klein rondje een stukje omhoog lopen, genietend van een prachtig uitzicht. Daarna rijden we via de Gerlosspas (de gratis weg zou geblokkeerd zijn, volgens bordjes…) door naar Zell am Ziller. Hier hebben we geboekt bij Gasthof Untermetzger, in het bijgebouw net buiten het stadscentrum. We eten in het centrum, en lopen nog een rondje langs het plein waar een optreden is van een Oostenrijkse band, dat druk bezocht is.

 

Dag 11              Zondag 14 augustus 2016, Zell am Ziller, Mayrhofen Ahornbahn

Het ontbijt blijkt alleen in het hoofdgebouw te zijn, niet netjes want dit is niet verteld en dit staat ook nergens, we wandelen graag maar niet om even te ontbijten. Het alternatief is verhuizen naar het hoofdgebouw, maar verhuizen en ws slecht internet hebben we ook weinig zin in, de belgische ‘gastheer’ reageert erg onvriendelijk. Wel toevallig dat de enige andere keer dat een pension niet beviel ook in dit gebied was… We rijden naar de Ahornbahn in Mayrhofen, waar een zeer grote gondel ons (en vele anderen…) naar bijna 2000 meter brengt. Vanaf hier wandelen naar de top van de Ahorn op ruim 2900 meter, op deze prachtige dag zijn we niet de enigen met dit idee, het is soms echt ‘file lopen’, dat zijn we niet gewend naar hogere topjes. De wandeling is goed te doen, eerst naar een hut, daarna na een soort scharte met mooi uitzicht naar de andere zijde en daarna het laatste stukje naar de top. Het laatste stukje is rotsiger met kleine stukjes ‘klimmen’ vooral net voor de top, op de top is het wel ‘erg knus’, we maken wat foto’s en lopen weer terug naar beneden. Een mooie wandeling, helaas erg toeristisch, van 12 km en bijna 1500 hoogtemeters die we in bijna 6 uur lopen. We hebben nog net tijd om bij het bergrestaurant een lekker hapje te eten voordat we de laatste gondel terug naar het dal nemen.

 

Dag 12              Maandag 15 augustus 2016, Zell am Ziller, Mayrhofen Pengelbahn, klettersteig fur Jedermann

We nemen vandaag de andere kabelbaan vanuit Mayrhofen omhoog naar 2000 meter. Hier lopen we eerst naar de Kletterkarten, waar een leuk klein rotsig topje ligt met een niet al te lange erg leuke klettersteig, goed te doen met leuke stukjes met wat overhang en een leuk topje met mooi uitzicht. Daarna lopen we nog een stukje richting de Wanglspitze over een saaie makkelijke weg (echt leuke routes lopen hier helaas niet), maar als het weer minder wordt, is deze route niet heel aantrekkelijk om verder te lopen. We lopen dan ook vrij snel weer terug, het uitzicht is juist met zwarte luchten en gedonder in de verte best mooi. We eten erg lekker bij een restaurant net buiten het dorpje.

 

Dag 13              Dinsdag 16 augustus 2016, Zell am Ziller, Rosenalmbahh, Kreuzjoch

Met de Rosenalmbahn gaan we omhoog naar 1744 meter, vanaf hier lopen we naar de Kreuzjoch, het eerste deel over een brede weg in een mooie omgeving, het laatste stukje naar de top is een iets smaller paadje, met op de top zelfs een bankje om van het uitzicht te genieten. Vanaf deze drukkere top lopen we een rustigere route naar een ander topje en vanaf daar een stukje richting Gerlos. Het eerste stuk gaat over gras/ rotsachtige topjes, daarna afdalend weer naar een bredere weg. Vanaf deze weg is het nog wat langer dan gedacht terug richting de kabelbaan, gelukkig loopt de brede weg erg makkelijk en grotendeels vlak en naar beneden, waardoor we lekker door kunnen lopen en nog op tijd zijn om lekker de kabelbaan weer naar beneden te nemen. Een leuke wandeling met mooi uitzicht over eenvoudige paadjes, 25 km (inclusief 3,5 km vanaf het pension naar de kabelbaan) en 1200 hoogtemeters, waarna we onderaan de kabelbaan een hapje eten.

 

Dag 14              Woensdag 17 augustus 2016, Zell am Ziller naar Leutasch, Geisterklamm

Vandaag rijden we naar richting de Duitse grens naar het kleine dorpje Leutasch, waar we gereserveerd hebben bij landhaus Rauth, een klein pension waar we heel vriendelijk en enthousiast ontvangen worden, de kamer is knus maar functioneel en compleet ingericht. Eind van de middag rijden we nog een klein stukje naar de Geisterklamm, de kloof stelt niet heel veel voor, maar het is een leuke korte middagwandeling eerst door de kloof met op het eind een mooi uitzicht en terug door het bos. We mogen gratis parkeren bij het naastgelegen sfeervolle restaurantje waar we na de wandeling lekker eten, vooral de verse eierschwammerl in licht pittige saus zijn erg lekker.

 

Dag 15              Donderdag 18 augustus 2016, Leutasch, Reither spitze

Met de standseilbahn bij Seefeld rijden we naar de Rosshütte op 1760 meter. Vanaf hier lopen we over de skipiste heen naar de Seefelderjoch op ruim 2000 meter. Daarna over een leuker paadje verder naar de Seefelderspitze op ruim 2200 meter, na een stukje dalen het tweede topje over een leuk rotsig paadje met af en toe kabels/ wat klimmen. De omgeving is erg mooi met verschillende rotsige topjes in de omgeving. Het eerste stuk van de afdaling gaat over leuke paadjes tot het kabelbaanstation Harmelekopf, daarna gaat de route grotendeels over de skipiste. Bij de Reiterjochalm eten we een hapje, ook hier lekkere verse eierschwammerl dit keer door de gröstl heen. Daarna dalen we het laatste stukje verder af tot aan de parkeerplaats, een leuke wandeling vanaf de bergstations, jammer dat de lagere delen niet leuker door het bos heen lopen, we lopen 11,5 km, bijna 900 meter stijgen en 1400 meter dalen.

 

Dag 16              Vrijdag 19 augustus 2016, Leutasch, Gaistal naar Uddel

Alweer de laatste dag van een mooie vakantie. We wilden de klettersteig bij de kabelbaan bij Mittenwald doen, maar volgens de borden hier is deze 7-9 uur, wat we voor vandaag toch net wat te lang vinden. We rijden terug naar het Gaistal in Leutasch waar we de auto op 1 van de betaalde parkeerplaatsen neerzetten. Vanaf hier maken we een leuke wandeling eerst naar de Wettersteunhütte/ Wangalm via een bospad en daarna nog een stukje verder omhoog tot een klein hutje op een scharte met een mooi uitzicht op de omgeving. Hier ligt nog een leuk topje in de bewolking, maar ook dit vinden we wat ver voor vandaag. Onderweg terug naar de P eten we nog Kaisermarchen in de Wangalm en daarna (om 16.00) rijden we in 9 uur weer terug naar Nederland.