Lovetotravel
Panama December 2018

 

Dag 1              Donderdag 13 december 2018, Nederland naar Panama Stad

Om 7 uur rijden we vanuit huis weg, zo’n 15 km voor Schiphol wordt het even spannend als we door een ongeluk een half uur zo goed als stil staan… Als het weer heel langzaam gaat rijden kiezen we voor de afrit, om binnen door oa via het Amsterdamse bos het laatste stukje naar Schiphol te rijden. Even na 9 uur parkeren we de auto en net voor 9.30 zijn we, doordat er geen grote rijen staan, gelukkig nog op tijd om in te checken/ door de douane te gaan. De volgeboekte vlucht vertrekt netjes op tijd even voor 11.30 uur en na een rustige vlucht landen we volgens schema om 16.30 lokale tijd (6 uur vroeger dan in Nederland). Op het vliegveld is het rustig bij Alamo, waar we de huurauto ophalen, dit is allemaal netjes geregeld. Even voor 18 uur rijden we weg van het vliegveld naar ons hotel in Panama stad. Op de snel/ tolweg rijden we tegen de files in, alleen het laatste stukje in de stad is het even file rijden. Bij het Victoria hotel kunnen we de auto in de privégarage parkeren, de kamer is erg ruim en netjes.

 

Dag 2              Vrijdag 14 december 2018, Panama Stad, Soberania NP

Het is nog even wennen aan het tijdsverschil, dus om 4 uur zijn we klaar wakker en kunnen we het heel rustig aan doen tot we om 6.30 lekker kunnen ontbijten. Daarna rijden we met de auto naar Soberania NP, bijzonder hoe je al heel snel van een groot (modern) stadscentrum de jungle in rijdt. We rijden naar de ‘pipeline’road een weg aangelegd voor een oliepijp, maar nooit in gebruik genomen en nu bekend als een mooie wandelroute. Bij de rangerspost staat geen duidelijk P, dus rijden we nog een stukje door de onverharde weg op. Hier blijkt nog druk gewerkt te worden om de schade van het regenseizoen te herstellen, dus al snel besluiten we om te keren, want deze weg is (nog) niet geschikt voor een gewone auto. Vlakbij de rangerpost parkeren we de auto en als we uitstappen zien we direct een groep mantelbrulapen zitten in de boom aan de overkant van de weg, erg leuk! Daarna wandelen we over de pipeline road, waarbij we een agoeti (goudhaas) tegenkomen, zeer herkenbaar als die aan het knagen is op een nootje en een prachtige rufous motmot vogel, met een mooie lange blauwe staart. Ook zien we nog een groep mantelbrulapen en een groep kapucijnaapjes en nog verschillende andere vogeltjes en de blue morpho, een mooie grote blauwe vlinder. Via dezelfde weg lopen we weer terug, waarbij we weer de groepen aapjes tegen komen. Bij de splitsing maken we nu nog een uitstapje naar het rainforest discovery centre, niet goedkoop, maar wij vonden het zeker de moeite waard. Eerst even genieten van de hummingbirds, in een leuke hut waar bakken met nectar zijn opgehangen die heel veel kolibries aantrekken, drinken we een kopje thee, terwijl de kolibries vlak langs ons heen vliegen. Daarna lopen we naar een uitkijktoren, mooi aangelegd zodat die mooi wegvalt in de omgeving, vanaf de top een mooi uitzicht op de omgeving, behalve 1 kapucijnaapje zien we hier helaas geen andere beesten. Daarna nog een laatste uitstapje naar een prachtig uitzichtspunt over een meertje, echt een heel mooi plekje! Daarna lopen we weer terug naar de auto, waarbij we op het stuk waar druk aan de weg wordt gewerkt een groep witsnuitneusbeertjes tegen komen. Deze leuke beestjes hebben blijkbaar geen moeite met het lawaai van de werkzaamheden. Als we bij de auto komen zien we flinke schade aan de auto, iemand heeft de auto recht in onze auto gereden en daarbij ook de zijspiegel eraf gereden, de weg was hier toch echt ruim breed genoeg en we stonden netjes aan de kant, geen idee…. Met de spiegel geklemd tussen het raampje rijden we terug naar het hotel, niet heel handig tijdens de korte stortbui die even overkomt… We rijden nog over een mooie brug, helaas hier geen mooi uitzichtpunt. Daarna rijden we binnendoor langs de mirraflor locks terug naar het hotel, ook hier is het druk op de weg. In de stad gaan we langs Alamo, waar gelukkig nog net voor 17 uur (sluitingstijd) snel in orde wordt gemaakt dat we een andere auto meekrijgen, we sluiten de dag af met een lekker hapje chinees.

 

Dag 3              Zaterdag 15 december 2018, Panama Stad

Vandaag gaan we Panama Stad verkennen, we beginnen bij de Mirraflor locks waar we net voor 8 uur aankomen. Zoals we hadden opgezocht blijkt dit inderdaad een goede tijd te zijn, er ligt een vrachtschip klaar en we kunnen erg leuke het heel proces volgen hoe het vrachtschip samen met een toeristenboot door de 1e paar sluizen heen begeleid worden. Het vrachtschip wordt door 6 kleine krachtige treintjes voortgetrokken/ gestuurd. Achter de oude sluizen ((1914) waar we staan te kijken, ligt een grote dam met daarachter de nieuwe veel grotere/ bredere sluis, waar de echt grote vrachtschepen sneller door heen geleid worden van de Pacifische oceaan naar de Caraïbische zee. De volgende stop is in Panama Viejo, hier zijn de ruïnes van de historische hoofdstad nog te zien, de restauratie hebben wij wel mooier gezien, maar met dank aan nieuwe trappen hebben we wel mooi uitzicht vanuit de toren over Panama City. Daarna nemen we een taxi naar Casco Viejo, de koloniale hoofdstad, dit deel is duidelijk meer toeristisch, met diverse mooie kerken, gebouwen en leuke pleinen met mooie kerstversiering. Een flinke tropische regenbui, maakt dat we even ergens schuilen, eerst bij… daarna lopen we wat verder, maar volgt een nog langere/ heftigere bui en schuilen we eerst onder één van de vele balkons, na weer een stukje lopen en een volgende flinke bui, gaan we een klein leuk restaurantje in waar we lekker wat eten. Als we klaar zijn is het eindelijk (redelijk) droog en lopen we het laatste stukje van de mooie stadswandeling. Daarna nemen we de taxi naar de Amador Causeway, zoals overal beschreven huren ook wij hier een 2 persoonsfietskarretje en fietsen hiermee een uurtje langs de boulevard, lekker uitwaaien terwijl het best flink trappen is. Daarna laten we ons nog afzetten bij Cerro Ancon, even na 17 uur lopen we hier over een asfaltweg naar het hoogste punt van Panama City. Onderweg ook hier weer diverse agoeti’s en we zien nog net een toekan uit een boom boven ons wegvliegen. Het is een leuk stukje omhoog, vooral bijzonder dat dit park zo midden in het verder drukke/volle stadscentrum ligt. Op de top genieten we van een prachtig uitzicht, vooral ook de zonsondergang is erg mooi. Daarna lopen we weer snel terug naar beneden, waar we als het net donker is gelukkig snel een taxi aan kunnen houden om weer terug naar het hotel te gaan. Een erg mooie en gevarieerde dag, de niet al te dure taxi vonden wij erg fijn en vooral ook lekker relaxed om het zeer drukke centrum mee rond te reizen.

 

Dag 4              Zondag 16 december 2018, Panama stad naar Santa Fe

We starten de dag vandaag om 8 uur bij het Metropolitan NP, ook dit NP ligt midden in het drukke stadscentrum, In dit park zijn 2 leuke rondjes aangelegd die op elkaar aansluiten, met meerdere leuke heuveltjes en ook hier naar een leuk uitzichtpunt over het drukke stadscentrum. We zien 2 keer een groep Geoffroy’s tamarin monkeys, een boom vol met heel veel hummingbirds (dit keer zonder dat ze gevoerd lijken te worden) en diverse andere mooie soorten kleine vogels, die helaas allemaal veel te snel zijn voor een leuke foto. Vlakbij een P hangt een bordje van een sloth, als ik dit benoem, worden we door een ranger die daar zit gewezen op de echte luiaard die vlak bij ons over een dunne liaan rustig omhoog aan het klimmen is. Twijfelen wel even of dit nu echt 100% wild is, dat deze luiaard hier precies bij dit bordje zit, maar het is in ieder geval leuk dat we een luiaard gezien hebben. Ook hier zien we weer agoeti’s rondlopen. Na een leuke wandeling van ruim 2 uur maken we nog een kort rondje door het park aan de overkant van de weg, daarna nemen we de taxi weer terug naar het hotel. Even voor 12 uur checken we uit en gaan we het eerste stuk rijden, naar Santa fe, het 1e stuk even goed opletten in het stadscentrum, gelukkig is het zondag en dus voor hier rustig op de weg (al is het nog soms erg druk). Al snel rijden we over de ‘bridge of the Americas, met een uitzichtpunt met groot chinees monument. Vanaf daar over een doorgaande weg naar Santiago, opletten op de snelheid want er wordt hier regelmatig geflitst. Bij Santiago de afslag naar Santa Fe, op zich een goede weg, maar wel goed opletten op grote/ diepe potholes. Even voor 17 uur komen we aan bij hotel Anachoreo, een simpele ruime kamer passend in de omgeving, waar we vriendelijk worden ontvangen. Het eten in het hotel is erg lekker en ook de frozen banaan daiquiri smaakt prima!

 

Dag 5              Maandag 17 december 2018, Santa Fe

Na een erg lekker ontbijt met pannenkoeken, heerlijke omelet, verse jus ed, rijden we naar de wandeling naar el Salto. Het is even zoeken naar het beginpunt, als we de juiste afslag hebben, kunnen we nog een klein stukje over de gravelweg rijden, daarna parkeren we de auto langs de weg (hopelijk staat die nu niet ‘in de weg’…) en beginnen we de wandeling rond 9.15 uur. Het is een pittige wandeling in de hitte met verschillende best steile heuveltjes, geleidelijk gaan we omhoog en wordt het uitzicht mooier. Na een stukje verlaten we de brede gravelweg en lopen we over een leuker smaller paadje verder. Een leuk stukje over een droge rivierbedding en door wat dichter bos, en dan weer wat verder klimmen. Bij een splitsing komen we bij mensen in de voortuin uit, voor een kleine bijdrage mogen we verder lopen met een lokale ‘gids’. Een leuke wandeling langs wat watervalletjes, we zijn ook zeer welkom voor een lucht maar die slaan we over. We lopen nog een stukje verder, dat blijkt een pittige klim te zijn, maar wel met een erg mooi uitzicht boven aan de klim, onderweg zien we veel mooie (grote) vlinders, waaronder ook hier de blue morpho. Om 14.30 zijn we weer terug bij de auto, we rijden nog naar de Cascades Bermejo, deze staat prima aangegeven met grote borden. De weg gaat over in een gravelweg, het eerste stukje is nog goed te doen, maar de weg wordt langzaam slechter en het laatste stukje willen we echt niet met deze auto doen. Helaas is de weg niet zo breed en willen we de auto hier niet langs de weg parkeren, we verwachten niet al te veel van deze watervallen en hebben al lekker gewandeld , dus rijden we terug, het was een leuk stukje rijden. Het restaurant is helaas dicht, maar de ‘afhaalmaaltijd’ die wel beschikbaar is, is ook best aardig en de bar is wel open voor een vers sapje/ cocktail.

 

Dag 6              Dinsdag 18 december 2018, Santa Fe naar Santa Catalina

Na weer een lekker ontbijt rijden we naar Santa Catalina, ruim 3 uur rijden, bij Santiago is het even heel druk op de weg, daarna rijdt het goed door, alleen het laatste stuk naar Santa Catalina vraagt wel opletten ivm hele grote gaten in de weg (er werd aan gewerkt, maar ws zijn ze nog wel even bezig…). Om 12 uur zijn we bij hotel la Buena Vida, waar blijkt dat dinsdag nu net de rustdag is waardoor de receptie tot 14 uur gesloten is en ook de duikschool blijkt tot 14 uur gesloten. Tijdens het wachten zien we de montezuma oropendola, een mooie vogel die vinden wij wat lijkt op een toekan. De eigenaar is even voor 14 uur terug, ook hier een nette simpele kamer, met een leuk balkon, de huisjes liggen in een mooe groene omgeving 5 minuten van het strand. Daarna lopen we langs Mc Coiba Diving, waar we het duiken bij Coiba voor de komende 2 dagen regelen en lopen we nog een klein stukje langs de zee. De groentewinkel is zo slim geweest een blender te kopen, dus lekkere smooties hier, we eten lekker bij de pizzeria vlakbij het hotel.

 

Dag 7              Woensdag 19 december 2018, Santa Catalina

Na een simpel ontbijtje lopen we naar de duikschool toe, hier passen we de pakken ed en even voor 8.30 stappen we in de speedboat richting Coiba NP. Het is een half uur varen naar de eerste duikplek, Punta Paryo, een mooie duikplek op een maximale diepte van 29m en gemiddeld op 18m diepte. Een plek met veel mooi koraal en heel veel mooie vissen, ook zien we een grote groep gevlekte adelaarsroggen en een hele grote groep met ‘Jacks’ vissen en barracuda’s in de verte is nog net een schildpad te zien die er snel vandoor gaat. De 2e duik is weer een half uurtje varen, naar Bajo Pinon vlakbij het eiland Coiba, deze duik gaat naar max. 23m diep en gemiddeld 13m. Hier zien we witpuntrifhaaien, op de ‘poetsplaats’ liggen er meerdere achterelkaar in rij te ‘wachten’ op een poetsbeurt, ook zien we hele grote murenen. Na een lunch op Coiba eiland gaan we naar de 3e duikplek, Wahoo op max. 25m en gemiddeld 12,5. Al snel zien we heel mooi een schildpad, ook deze zwemt helaas vlug voor ons weg, daarna maakt Sylvia mee hoe het is als de lucht niet goed werkt. Het laatste deel van het inademen gaat zwaar en de meter zwaait heen en weer tussen 0 en 200, das niet goed…. Gelukkig is de octopus van Casper snel gevonden en als na even geduld de begeleidster (die naar ons idee toch echt steeds erg ver weg is en erg weinig achterom kijkt) wat dingen controleert, blijkt het probleem simpel opgelost door de luchttank helemaal open te draaien…. Blijkbaar merk je dit dus niet direct tijdens het checken op de boot/ 1e deel van de duik. GRRR, dat is dus de laatste keer dat we erop vertrouwen dat de luchttank voor ons wordt klaargezet zonder een complete dubbelcheck! Gelukkig kunnen we weer veilig verder duiken, zien we nog meerdere witpuntrifhaaien en hebben we enorm veel mazzel als Casper achter ons een walvishaai voorbij ziet zwemmen! Helaas maar heel kort, maar wel heel mooi zo’n indrukwekkend grote walvishaai voorbij te zien zwemmen. We gaan zelf naar boven, want blijkbaar geven onze duikcomputers andere informatie dan die van de begeleider en lukt het ons niet haar aandacht te trekken. Prachtige duiken, maar wat ons betreft niet aan te raden zonder buddy/ genoeg ervaring, met deze begeleidster, dit zijn we op andere duiken toch echt anders gewend! In het restaurant hebben ze een heerlijke papaya milkshake en het eten is lekker, en vooral ook erg gezond.

 

Dag 8              Donderdag 20 december 2018, Santa Catalina

Vandaag weer om 8 uur bij de duikschool, op het laatst komen er nog een duiker en een snorkelaar bij, dus na even geduld vertrekken we even na 8.30. Door de extra duiker maken we een extra tussenstop op een afgelegen plek waar de meerdaagse duiktrips overnachten, geen idee waarom maar blijkbaar ligt hier de voorraad met duikflessen, het is een leuk tripje naar een mooie locatie. Onderweg naar de 1e locatie is in de verte heel kort even een dolfijn te zien. We varen voorbij de 1e geplande duiklocatie omdat het zicht hier te slecht is/ de stroming te sterk. We stoppen bij Punta Deseo, hier maken we een duik op max 22m diep van 36 minuten, de stroming is aanzienlijk sterker dan gisteren en helaas is het zicht hierdoor ook minder. Best even wennen duiken met stroming, zolang je er niet recht tegen in wilt zwemmen, maar je mee laat voeren gaat het goed, we zien weer witpuntrifhaaien, wahoo (hele grote vis), lesser devil ray (grote rog) en murenes. De 2e duik doen we op Faro, max 22m diep en …, de stroming is hier nog sterker dan op de 1e duik, de stroming wisselt ook heel erg afhankelijk van hoogte/ locatie. Al snel zien we dat we nog maar met 4 personen duiken ipv met 5, maar wanneer de beleidster dit door heeft….?? We zien bigeye jack, rose snappers, gardeneel, milkfish en juvenile (heel klein visje), de dolfijn die heel even te zien is zien wij helaas niet. Wij duiken iets hoger dan de begeleider om veilig te blijven, maar helaas is de stroming hier sterker, waardoor het wel erg veel moeite kost om haar bij te houden, hier hebben we weinig zin in. We gaan weer met zijn 2en geleidelijk omhoog, waarbij we ons ongemerkt mee laten stromen met de stroming. Eenmaal boven worden we snel opgepikt door de boot, waar gelukkig de 5e duiker al een tijdje aan boord blijkt te zijn, hij kon in het begin de groep door de stroming al niet meer bijhouden en is maar alleen omhoog gegaan…. De 3e duik is op Buffet, vlakbij waar we gisteren de 3e duik gedaan hebben, hier is de stroming aanzienlijk minder, das toch makkelijker duiken, helaas ook hier minder mooi zicht dan gisteren. We zien tijdens de duik witpunt rifhaaien, rose snapper en barberfish, na het duiken varen we in uur weer terug naar Santa Catalina. Hier wordt bij het restaurant het panama tempo gehanteerd, bijna een half uur wachten op een cocktail met een serveerster die vooral met haar telefoon en andere zaken bezig is… Gelukkig gaat het eten wat vlotter, en zijn zowel de maaltijd als de pina colade heerlijk!

 

Dag 9              Vrijdag 21 december 2018, Santa Catalina naar Boquete

We ontbijten bij de pizzeria, de Amerikaanse pannenkoek hier is wel erg dik en machtig, daarna rijden we naar Boquete met een korte russenstop bij de Cangilones de Gualaca. Een kleine kloof, vooral heel geliefd als zwemplek. Om 13.30 komen we aan bij Stone Cabins Boquete, waar we door diverse personen zeer hartelijk worden ontvangen. De kamer is zeer ruim en ziet er keurig uit en ze bieden hier paardrijden aan. Het is bewolkt met af en toe een buitje en Sylvia heeft wel zin een leuk ritje. Voor 1 persoon blijkt geen probleem en om 15 uur staat er netjes twee paarden klaar in de voortuin van het hotel. Best weer even wennen, zeker ook in ‘Western style’ maar wel erg leuk! Het paard heeft niet heel veel zin om door te lopen, maar nadat ik zelf de stok mag vasthouden voor af en toe een tikje, gaat het prima. Een leuke route vrij stijl omhoog naar de koffieplantages, met af en toe een stukje vlak voor een draf/ galop. Mooi uitzicht over de koffieplantages ondanks de bewolking. Na 2 uur zijn de spieren goed voelbaar, precies een leuk tripje! We eten in het restaurant van het hotel, helaas is de kok hier wat minder, ook hier moeten we geduld hebben, maar de bediening is hier wel erg vriendelijk.

 

Dag 10              Zaterdag 22 december 2018, Boquete

De dag begint met heel veel wolken, wind en regen, geen aantrekkelijke dag om buiten iets te ondernemen, dus doen we het heel rustig aan. In de middag klaart het enigszins op, we gaan een rondje rijden met de auto. 2 wandelroutes van Wikilocs blijken grotendeels over een asfaltweg te lopen en door deze te combineren met wat eigen aanvullingen, rijden we een erg leuke toeristische route. We rijden ook naar waar de wandelingen starten die we hopelijk morgen wel kunnen doen en we rijden de ‘vulkaanroute’, een mooi rondje met veel mooie uitzichten afgewisseld met wolken, koffieplantages, mooie luxe tuinen en jungle en heel veel mooie regenbogen. Zodra we hoger op de berg komen stort giet het nog, lager/ verder van de berg is het wel mooi weer. In het dorp eten we een lekker vleesstokje op het marktplein, Sylvia sluit in de avond nog even aan bij de ‘Boquete drummers’ lokale westerlingen die regelmatig bijeenkomen om muziek te maken, met een simpel hapje eten bij het hotel waar we overnachten.

 

Dag 11              Zondag 23 december 2018, Boquete

Het ontbijt in het hotel vraagt veel geduld is helaas nog minder dan gisteren, en geen koffie drinken betekent hier blijkbaar dat ook geen thee zou willen, gelukkig zijn hier prima supermarkten… Het weer ziet er vandaag een stuk beter uit, dus om 8 uur rijden we omhoog naar de Sendero de Quetzal, deze wandeling start bij een rangerspost, waar we als we uitstappen te horen krijgen dat de trail vandaag gesloten is ivm modderstromen, misschien morgen wordt aangegeven, maar dan hebben wij al andere plannen. We rijden een klein stukje terug naar de 3 lost waterfalls, ook deze wandeling ligt op het privéterrein, de entree van $7 pp vinden we wel redelijk als we zien dat het pad aardig wat onderhoud vraagt. Het is een erg leuke jungle wandeling, over leuke steile paadjes, die door onderhoud ondanks veel modder toch nog redelijk goed begaanbaar zijn. De watervallen hier zijn de mooiste die we tot nu toe in Panama gezien hebben, en bij de 1e waterval spotten we (met dank aan de herrie die ze maken) nog een groepje mantelbrulapen hoog in een boom boven de waterval. Nog een klein stukje verder terug ligt nog een andere wandeling, deze gaat over een prima, vrij vlak wandelpad dat ook geleidelijk wat meer de jungle in gaat. Dit is vooral een leuke wandeling, het stroompje water dat van een hoge berwand afstroomt aan het einde van de trail, vinden wij niet echt de naam waterval waard. Het begint weer wat bewolkter te worden, we rijden via een korte tussenstop bij het hotel, van de bergen weg naar het wat lager gelegen Calendera. Waar het in Boquete fris is door de stormachtige wind bij 22 graden, is het windje hier in de volle zon met 30 graden erg aangenaam. We parkeren de auto aan het begin van de onverharde weg naar de warmtebronnen bij Calendera en wandelen richting de warm waterbronnen. Achteraf lijkt het of de 1e 2 km van deze route ook net met een gewone auto mogelijk zijn, maar ach wij vinden het best een leuke wandeling over een pad met af en toe stijgen/ dalen. Na een dam loopt het pad wat meer een dichter bos in, tot dat we ook hier op privéterrein komen, en na het betalen van een kleine bijdrage verder mogen. Het heeft hier een parkachtige sfeer met gras/ bomen en langs een rivier, er is 1 kleiner en 1 wat groter bad met 2 delen met heet water. Sylvia gaat het grote bad in, hier blijkt het water wel erg heet te zijn, het aangrenzende ondiepere bad is iets aangenamer, maar een bad van rond de 40 graden in deze temperaturen is best wel erg warm… Er blijkt een doorsteek te zijn waardoor je in 500 meter bij de hoofdweg terug bent, maar deze is helaas verboden toegang en al staat het hek wijdt open, neemt iedereen keurig de lange weg weer terug, dus doen wij maar hetzelfde. We rijden weer langs het marktplein voor een lekker vleesstokje en bananenchips (patacones).

 

Dag 12              Maandag 24 december 2018, Boquete naar Bocas del Toro

Het hotelontbijt slaan we na gisteren over, de supermarkt is lekkerder en veel sneller…. Even voor 8.30 uur stappen we in de auto richting Almirante, het is een mooie route door groen bergachtig gebied, waarbij we van de zon weer helemaal de wolken in rijden. Even voor 12 uur komen we aan in Almirante, waar het erg druk is met jongens die ‘willen helpen’. Er blijkt 1 parkeergelegenheid te zijn, het blijkt de bedoeling je autosleutel in te leveren, zodat op het overvolle terrein auto’s verplaatst kunnen worden, gelukkig mogen we de auto ook op een vrij plekje net buiten het hek zetten, waarbij we de sleutel wel zelf mee mogen meenemen. We kunnen direct instappen in de watertaxi die al aardig vol zit en even later vertrekt voor een tochtje van 20 minuten naar Bocas del Toro. Hier is het 5 minuutjes lopen naar het Bocas Reef hotel, een kleine hele simpele kamer, met wel goed internet. We lopen naar de Red Frog want willen op het eiland vlakbij graag nog de zipline doen, maar helaas blijkt de laatste middagtour vandaag niet beschikbaar te zijn. We lopen wat rond, naar het ‘strand’ wat absoluut geen aantrekkelijk ‘bounty strandje’ is. Kerstavond eten we bij een leuk restaurantje aan het water, een mooi plekje met lekker eten en ook hier een lekkere cocktail.

 

Dag 13              Dinsdag 25 december 2018, Bocas del Toro

Na een aardig ontbijtje lopen we even voor 8 uur naar Bocas Diving Pirates, waar we rustig aan alle apparatuur proberen en klaar maken. Het is een klein stukje varen naar de duiksite, we zijn met 6 duikers en 2 instructeurs en maken zelf de apparatuur gereed, er lijkt hier meer aandacht voor de veiligheid dan tijdens de vorige duiken. We maken een mooie relaxte duik naar max. 18?? meter, waarbij er hier wel voldoende aandacht is voor zuurstofverbruik en om elkaar niet kwijt te raken, zo hoort het! We hebben geluk hier een Nurseshark te zien, verder zien we erg veel heel mooi koraal, een rog, murene, grote kreeften en heel veel verschillende mooie vissen. Na een korte pauze gaan we naar de volgende duikplaats vlakbij, deze duik eindigt bij een gezonken ‘Chiquita’ boot, waar we een klein stukje doorheen kunnen zwemmen en waar een hele grote groep met visjes boven/ omheen zwemt. Na het duiken even opfrissen en daarna nemen we een watertaxi die ons eerst naar red frog beach brengt. Hier maken we een leuke wandeling, eerst een stukje door mangrove en een parkachtige jungle en daarna een leuke strandwandeling. Daarna varen we naar Isla Bastimentos, waar we nog een korte wandeling maken, langs het strand blijkt hier meer een wandeling door de achtertuin van lokalen/ pensions ed te zijn, waarbij de route regelmatig overspoelt is/ wordt door de zee. Daarna is het nog een heel klein stukje varen terug naar het hoofdeiland Colon, waar we bij een steakhouse een hapje eten, er blijkt hier nog best veel gewoon geopend te zijn op 1e kerstdag.

 

Dag 14              Woensdag 26 december 2018, Bocas del Toro naar Boca Chica

We willen Bocas del Toro afsluiten met een fietstochtje, bij het 1e rondje door het stadje zijn alleen de fietsverhuren nog gesloten, we blijken net iets te vroeg want bij het 2e rondje is er in ieder geval op de 1e plek nu wel iemand. Voor $8 huren we 2 ‘cruisers’ voor een paar uurtjes, fijne simpele fietsen, met extra brede banden. We fietsen eerst het stadje uit, na een stukje gaat de asfaltweg over in een zand/ stenenweg, die aan de ene kant langs de zee loopt en aan de andere kant langs heel veel groen dat geleidelijk jungle achtiger wordt. Een leuk stukje om te fietsen, soms even lastige stukjes door los zand en hele grote plassen met zeewater op het pad. We fietsen naar Playa Bluff, en fietsen dan nog een stukje door langs dit mooie bounty zandstrand, vooral populair bij surfers, begrijpelijk gezien de hoge golven. Via dezelfde weg fietsen we weer terug, een leuke route van ? km, waarbij we na 2 uur weer terug zijn in het centrum en leveren we de fietsen weer in. Even na 10.30 zijn we bij de haven, gelukkig zijn e op tijd, want we hebben nog net de laatste plekken op de taxiboot van 11 uur die helemaal vol al voor 11uu vertrekt naar Almirante. Bij Almirante halen we de huurauto weer op van de parkeerplaats en rijden we in 3,5 uur naar Boca Chica. Ook nu weer een prachtige route door een heel groen en bergachtig natuurgebied, gelukkig wat minder bewolkt dus nog mooiere uitzichten. De Boca Chico Ecolodge waar we geboekt hebben blijkt helaas wat lastig vindbaar, in de GPS staat deze niet helemaal goed en nergens is er een bordje te vinden. Bij navraag bij de buren blijken we de heuvel vlakbij op te moeten rijden, hier komen we voor een dicht hek te staan (nog steeds zonder een naam….). Na even hard roepen worden we zeer hartelijk ontvangen door de zuid afrikaanse gastvrouw, die aangeeft dat ze bewust geen bordjes hebben neergezet, ze willen alleen reserveringen internet… De kamer is perfect, heel ruim en mooi ingericht en het uitzicht vanaf de heuvel is absoluut fantastisch, over het groen/ de zee en verschillende eilandjes. We maken nog een korte wandeling naar het kleine stadje, helaas kan dit alleen over de verharder weg en niet door het bos/ via het strand. We informeren nog naar duiken, maar dit blijkt niet mogelijk, wandelen op het nabij gelegen eiland lijkt de mooiste optie voor morgen. We lopen terug naar het hotel en eten heerlijk bij de buren, op een prachtig plekje met mooi uitzicht over het water. Bij het hotel zien we nog een buidelratachtige in de boom bij ons balkon.

 

Dag 15              Donderdag 27 december 2018, Boca Chica

Vandaag een dagje op het ‘panamese tempo’, om 8.30 een prima ontbijtje en daarna lopen we vanaf het hotel in 20 minuten naar het haventje. Hier moeten we even geduld hebben, voordat we mee mogen met een excursiebootje dat niet helemaal vol is, voor een kort ritje naar Bocca Brava een eiland tegenover Bocca Chica. Bij het hotel in een boom zien we wat naar ons idee op een wasbeer lijkt hoger in een boom, helaas zien we het niet goed genoeg om precies te weten wat het was. Vanuit het hotel dat daar zit loopt een leuke wandeling over een leuk heuvelachtig bospaadje. Voorbij 2 strandjes horen we duidelijk de black howler monkeys, we lopen een stukje verder door, wisten dat deze beesten lawaai kunnen maken, maar zo luid hadden wij nog niet eerder gehoord. Vanaf ene wat hoger open punt zien we in de verte ook 2 aapjes zitten in een boom, vooral de herrie die ze maken is indrukwekkend. We lopen terug, en via leuke smalle paadjes naar een mooi strandje, dat we nog even kort voor ons zelf hebben. De zee heeft hier een heerlijke temperatuur om even een rondje te zwemmen, het water is op deze plek niet zo helder. Tijdens de wandeling zien we nog veel mooie vlinders en vogeltjes, ook hier weer hummingsbirds. Bij het hotel blijkt de menukaart prima, dus hier eten we lekker een hapje, ook hier weer met prachtig uitzicht over het water richting ons hotel en andere leuke eilandjes. Bij de receptie geven we aan dat we weer terug willen en even later worden we netjes weer opgehaald door een watertaxi die ons weer op het vaste land afzet. In het hotel nog even genieten van het zwembad met een prachtig uitzicht en de service van de eigenaren, een lekker relaxed dagje.

 

Dag 16              Vrijdag 28 december 2018, Boca Chica naar el Valle

Na weer een lekker ontbijt natuurlijk even gedag zeggen tegen de zeer gastvriendelijke eigenaren en daarna een lange rit naar el Valle. Ook hier wordt het weer bewolkter als we het mooie gebied in de bergen inrijden. Om 14.30 komen we aan bij hotel Campestre, even buiten het centrum in een soort van parkje. Het is een leuk stukje terug wandelen naar het centrum langs mooie tuinen en leuke vogeltjes ook hier weer hummingbirds. In het hotel eten we een hapje, ook hier erg lekker vlees met verse groenten, jammer dat de heerlijke champignons in saus van vanochtend hier niet bij geserveerd werd….

 

Dag 17              Zaterdag 29 december 2018, el Valle

Na een simpel ontbijtje lopen we een aantal korte wandelingen in el Valle, het weer is redelijk bewolkt met een stormachtige wind. We beginnen bij Chorro Macho, ook deze wandeling ligt op een privéterrein, alleen $5pp voor officieel een wandeling van 200 meter naar een niet hele mooie waterval vinden we wij wat overdreven. Gelukkig was iemand vergeten een hekje te sluiten en lopen we nog een klein stukje extra door het bos omhoog over een leuk bospaadje, hier zien we nog een keer de rufous motmot vogel. Als we een ‘vogelexcursie’ wandeling bijna inhalen besluiten we maar terug te lopen via hetzelfde paadje. We rijden naar een wandeling richting Cerro Gaital, als blijkt dat we ook hier $5pp moeten betalen, besluiten we verder te rijden, zo mooi lijkt dit rondje niet. We rijden richting de weg waarover we gisteren hier zijn aangekomen en hier maken we nog een leuke wandeling naar een paar leuke uitzichtpunten over de omgeving. De ‘luie manier’ van deze wandeling die ook vanuit het dorp te maken is, is wel relaxed, het is nu een leuk stukje even flink uitwaaien. Daarna even terug naar het hotel om in te checken voor de vlucht morgen en waarna we lekker eten bij een pizzeria net buiten het centrumpje. Daarna maken we nog een leuk rondje van ongeveer een km die vanaf het hotel loopt (ook hier staat een bordje met een oi te hoge entree, maar hier zit niemand).

 

Dag 18              Zondag 30 december 2018, el Valle naar Panama City

De laatste dag in Panama, we rijden terug naar Panama City, het blijkt alleen dat de route die volgens de GPS gewoon een hoofdweg lijkt, na zo’n 6 km over een soms hele steil weg, op een groot dicht hek uit komt. De weg loopt daar inderdaad gewoon door, maar het blijkt priveterrein te zijn (soort van klooster ofzo), waar we niet overheen mogen. We rijden weer terug naar el Valle en via een iets langere route, maar nu de echte hoofdweg rijden we in 2 uur naar Panama City. Hier rijden we nogmaals naar Metropolitan NP, dit vonden we één van de mooiste plekken in Panama en je kan je auto hier makkelijk en veilig parkeren en de $4pp entree is goedkoop in vergelijking met diverse andere plekken in panama. Deze laatste wandeling in Panama begint direct al met een 2 tenige luiaard bij de mangoboom direct bij de parkeerplaats. De luiaard laat zich net nog even mooi zien voor de foto om vervolgens zijn naam eer aan te doen, als we weer terug komen ligt de luiaard nog precies hetzelfde op zijn rug in de boom. Waar de we vorige keer een luiaard gezien hebben hangt ook dit keer weer een 3 tenige luiaard. Als we het rondje omhoog lopen komen we 3x vlak achter elkaar een groep van zo’n 10 witsnuitneusbeertjes. De 1e groep volgt ons een tijdje langs het pad, na 5 minuten komen we de 2e groep tegen en binnen een paar minuten staat er een groep vlakbij ons midden op het wandelpad. Ook zien we nog 2 agoeti’s, onderweg naar beneden worden we door een andere bezoeker gewezen op een 3 tenige luiaard die hangt in een boom vlakbij het pad. We lopen weer langs de ‘luiaard boom’ hier blijkt de luiaard een kleintje bij zich te hebben en we hebben het geluk dat deze zich eerst even omdraait voor de foto en daarna ook nog even een stukje naar beneden klimt om zich goed te laten zien en daarna weer vlug terug naar mama. Een erg leuke laatste wandeling hier in Panama! We rijden het laatste stukje terug naar het vliegveld, gelukkig is het rustig op de weg doordat het zondag is, om 15.15 komen we ruim op tijd aan op het vliegveld waar we de auto weer inleveren en inchecken. Na een hapje eten kunnen we op tijd boarden en vertrekt het vliegtuig 5 minuten voor de geplande vertrektijd. Helaas weer een volle vlucht, dus geen extra stoel naast ons, zeker op een lange nachtvlucht niet heel fijn… Na een korte nacht op een verder redelijk rustige vlucht landen we netjes volgens planning om 10.50 uur Nederlandse tijd weer op Schiphol. Als we bij de bagageband komen blijkt alle bagage er al op te liggen we kunnen direct de tassen pakken en na een stop bij de oliebollenkraam rijden we weer terug naar Uddel.