Lovetotravel
Spanje Mei 2019

 

Dag 1              Dinsdag 21 mei 2019, Nederland, via Barcelona naar Palamos

Op tijd op staan vandaag want de vlucht vertrekt om 7 uur, voordeel is het dat het nog lekker rustig is op de weg. Even voor 5 uur zijn we op het vliegveld en checken we in, we vliegen ‘low budget’, te merken aan de gate, want vanaf hier is het echt nog een stukje met de bus rijden naar het vliegtuig. Het is 2 uur vliegen naar Barcelona, waar we om 9.30 landen en een uur later wegrijden met de huurauto. Langs Barcelona rijden we richting Girona, we nemen de route langs de kust, zijn toch wel eens benieuwd naar de kustplaatsen als Lloret de Mar. Richting Lloret zien we leuke plaatsjes steeds massaler en toeristischer worden, gelukkig rijden we hier vlot weer doorheen en na Lloret wordt het al snel minder met het massatoerisme en rijden we over een mooie slingerende en bergachtige kustweg naar St. Feliu de Guixols. Vanaf daar is het nog een half uurtje rijden naar Palamos, waar we gereserveerd hebben bij appartement Cala Giro. Door de vele eenrichtingswegen even zoeken naar de juiste ingang van het smalle doodlopende steegje waar het appartement in ligt. We worden hartelijk ontvangen, het appartement ziet er netjes uit en is van alle gemakken voorzien, wat ons betreft een aanrader! We lopen een rondje eerst naar de kust richting de haven, een heel klein stukje van de G32, en daarna het stadscentrum in, helaas is dit midden op de dag in Spanje natuurlijk niet heel gezellig, want bijna alles is gesloten.

 

Dag 2              Woensdag 22 mei 2019, Palamos naar Estartit

Na een lekker uitgebreid zelf gemaakt ontbijt rijden we in een half uur naar l’Estartit om een dagje te gaan duiken bij Calypso diving. Wat spullen verzamelen die met een busje naar de haven worden gebracht, waar wij in 10 minuutjes heen lopen. Om 9 uur varen we met een vrij grote boot een klein stukje naar de groep met eilandjes die vlakbij ligt. Voor een klein bedrag extra konden we een gids bij boeken, meestal wel fijn iemand die de omgeving goed kent en blijkt dat we op beide duiken een privé gids hebben. Hier weer een hele positieve ervaring, de gids/instructeur weet goed alle mooie plekjes te vinden en is ook heel fijn om samen mee te duiken. Nadeel van dit seizoen is dat met 16 graden het water nog wel heel erg koud is, we snappen heel goed dat diverse duikers een droogpak aan hebben, dat is toch net wat comfortabeler…. De 1e duikplek heet Carall Bernat, bij 1 van de kleinere eilandjes, een plek met mooi koraal, veel visjes en af en toe grotere vissen/ murene en schorpioenvissen. We duiken 35 min tot maximaal 28 meter diep, echt lang genoeg bij deze temperatuur, het zicht is 5 a 10 meter. Op de boot zet de kapitein speciaal voor Sylvia de gaskachel even aan, das luxe opwarmen! We varen weer terug naar de haven, waar nieuwe flessen klaar staan en een grote groep nieuwe duikers aan boord komt. De 2e duik is bij Tunel de la Vaca, het onderwaterleven is vergelijkbaar, wat deze duik erg leuk maak, is het duiken in een spleet tussen 2 hele grote rotsen door (lijkt net een tunnel) en op het laatst een klein stukje echt door een tunneltje heen, mooi hoe het licht dan zichtbaar is aan het einde van de tunnel. Deze duik duurt 40 min met een diepte van maximaal 22 meter. Als we willen wegvaren, zien we iets wat lijkt op een grote haai vlak naast de boot voorbij zwemmen, dit blijkt de Mola Mola te zijn, met 2300 kg de grootste maanvis, jammer dat we deze wel heel bijzonder uitziende vis niet onderwater hebben gezien! Na het duiken eten we lekker een hapje bij de surfschool/ restaurant naast de duikschool, daarna rijden we met een kleine omweg weer terug naar het appartement.

 

Dag 3              Donderdag 23 mei 2019, Palamos naar St. Feliu de Guixols

In een half uur rijden we naar St. Feliu de Guixols, waar boven op een heuvel in het stadje, langs de kust de prachtige Via Ferrata de la Cala de Molí is gelegen. Dit is de enige via ferrata aan zee, kristalblauw water en mooie rotspartijen maken dit een leuke en vooral ook hele mooie klettersteig. Als we starten zitten we net achter een vrij grote groep beginnende klimmer met instructeurs, dit vraagt wat geduld… Het uitzicht tijdens de route is prachtig en er zitten een paar leuke touwbruggen in de route, leuk zijn ook de zeemeeuwen met jongen, die al die drukte bij hun jongen duidelijk minder leuk vinden. Bij de ‘escape’ houden we even een korte pauze, daarna starten we het lastigste deel van de klettersteig, ook goed te doen, met net als tijdens het 1e deel af en toe een leuk, lastiger stukje met lichte overhang/ grote stappen. Hierna rijden we in 20 minuutjes naar de via Ferrata de les Gorges de Salensys, helaas hangt er op de kleine P in het bos een briefje dat deze klettersteig gesloten is, jammer leek een leuke klettersteig door een kleine kloof heen! We rijden terug naar de Cala de Moli, parkeren de auto dit keer bij de haven en lopen een stukje omhoog, om nog een keer het 1e deel van deze klettersteig te doen. Daarna lopen een rondje door het centrum van St. Feliu de guixols en eten we lekker bij een simpel restaurantje, waar het varkensvlees en de gegrilde groente erg lekker zijn!

 

Dag 4              Vrijdag 24 mei 2019, Palamos naar Puente de Montana

Vandaag een wat langere dag rijden, komt goed uit want het is vandaag een grijze dag met veel regen. We rijden een klein stukje via een mooie toeristische route via Arbucies naar Vic, daarna rijden we via Ponts en Tremp naar Puente Montana, een mooie heuvelachtige omgeving, met ondanks het grijze weer af en toe een mooi uitzicht. Om 13 uur komen we aan bij het appartement can Rocamora, ook hier ziet het er weer keurig uit. We eten een hapje bij het restaurantje van het appartement, helaas is dit geen aanrader.

 

Dag 5              Zaterdag 25 mei 2019, Puente de Montanana, Congost de Mont-Rebei

Puente de Montanana is echt een heel klein dorp en de cafe’s waar een vers croissantje wordt verkocht blijken pas na 8 uur open te gaan, dus deze nemen we mee voor onder de wandeling. Het is een half uur rijden naar Congost de Mont-Rebei, voor een wandeling door een mooie kloof, gelukkig is het weer vandaag redelijk opgeklaard. Als we aankomen zijn we nog een van de eersten op de grote betaalde P, met rond de 20 graden en een zonnetje is het heerlijk wandel weer. De omgeving is prachtig, langs het water lopen we richting de kloof, over een leuke hangbrug de rivier over en al snel bereiken we de leuke paadjes die uit de rotsen zijn gehouwen, met naar beiden kanten een prachtig uitzicht. De kloof zelf is vrij vlak, daarna volgen wat hoogtemeters richting een 2e brug om naar de andere kant van de kloof te komen. Aan de andere kant van de brug, een leuk gedeelte waar heel veel kleine trappetjes zijn gemaakt aan een steile rotswand, natuurlijk zijn niet de enige die deze mooie route lopen, op het water zijn er heel veel kano’s, de route kan namelijk ook met de kano door het water. Helaas is een rondwandeling in 1 dag niet mogelijk, dus lopen we dezelfde mooie route weer terug, de terugweg is aanzienlijk drukker, we komen heel veel tegenliggers tegen. Wij zijn blij dat we op tijd begonnen zijn, want de (donker)grijze wolken nemen snel toe. Om 13.30 zijn we weer terug op de P na een erg mooie wandeling van ongeveer 15km en 500hm in ruim 4uur. We rijden naar Benabarre, waar we lekker een hapje eten bij de pizzeria ondanks dat er geen pizza’s op de menukaart blijken te staan… Internet is wel handig want Engelse menukaarten zijn erg schaars hier in Spanje… We lopen nog een klein rondje door het leuke kleine dorpje, naar het kasteel dat mooi boven op de heuvel midden in het dorpje ligt, daarna rijden we door de regen weer terug naar het appartement.

 

Dag 6              Zondag 26 mei 2019, Puente Montanana naar Sarvisé

Via een erg mooie route binnendoor, via Pont de Suert en Ainsa rijden we naar de Aragonese Pyreneeën. We hebben gereserveerd bij Casa Gallan in het kleine dorpje Sarvisé, een kleine kamer, even wennen na de grote appartementen, maar de kamer is compleet en netjes ingericht. Vandaag een rustige dag, met een korte wandeling naar het nabij gelegen Broto een leuk dorpje met leuke restaurantjes om heerlijk een hapje te eten, de Cascade de Sarrosal is ook zeker een bezoekje waard.

 

Dag 7              Maandag 27 mei 2019, Sarvisé naar Canon de Anisclo

Na een eenvoudig ontbijtje rijden we naar de Anisclo kloof, we willen een rondje rijden, dus gaan eerst terug naar Ainsa en rijden vanaf daar richting de kloof, als snel zien we en een bord met ‘cebarro’. We rijden toch nog een stukje verder, maar helaas blijkt de weg inderdaad afgesloten, een vriendelijke beheerder van het gebied die daar ook stond, legt uit waarom de weg afgesloten is en legt rustig in het Spaans en met een kaart uit hoe we wel kunnen rijden. We maken eerst nog een kort uitstapje naar de thermale bron, maar dat vinden we wat tegen vallen. De routebeschrijving blijkt duidelijk genoeg, richting Buerba loopt een prima weg die bijna parallel loopt aan de afgesloten weg, het lijkt op de kaart een gravelweg, maar blijkt gewoon een asfaltweg te zijn, met wat potholes. Dit uitstapje blijkt erg de moeite waard, want we rijden bovenlangs meerdere prachtige uitzichtpunten en genieten van het uitzicht over de kloof en de omringende bergen. Daarna dalen we af richting de kloof, hier lopen we een leuk rondje met mooi uitzicht over de kloof, leuk zijn ook het kerkje dat uitgehouwen is uit de rotsen en een mooie hele oude brug over de kloof. Aan deze kant is de weg weer geopend, dus we kunnen het mooie rondje met de auto richting Sarvisé afmaken, ook hier met mooie uitzichten. Wij rijden naar Broto, gisteren was het hier gezellig druk, maar blijkbaar is dat alleen in de weekenen want vandaag is het dorp uitgestorven en zijn de restaurantjes dicht. We proberen het volgende dorp Torla Ordesa, dat blijkt een goede gok, Torla is even groot maar heel toeristisch en hier zit een mooi gelegen restaurant waar we lekker pizza eten met een prachtig uitzicht.

 

Dag 8              Dinsdag 28 mei 2019, Sarvisé naar Torla

Het pension waar we zitten is redelijk, maar we willen nog 2 nachten in deze prachtige omgeving blijven en besluiten hiervoor net een iets groter hotel te boeken, hotel edelweiss in het leuke dorpje Torla. De prijzen van overnachtingen zijn hier in Spanje zeer betaalbaar, dit hotel kost 55 euro per nacht met zijn 2en voor een nette kamer met ontbijt. Via Torla rijden we naar de grote P Ordesa, hier vandaan lopen we een prachtige route door het bos met diverse mooie uitzichtpunten bij verschillende watervallen. Het wandelpad is heel eenvoudig en loopt geleidelijk omhoog, met af en toe een leuk klein doorsteekje. Vanuit het bos komen we op een soort hoogvlakte, met prachtige uitzichten op de omliggende bergen en ook hier liggen nog 2 mooie watervallen. Bij de laatste waterval willen we via een rondje teruglopen, de bordjes geven aan ‘no pasar’, maar we besluiten toch deze route te proberen. Het 1e deel loopt over een prima pad, geleidelijk omhoog, parallel aan het andere pad. We stijgen geleidelijk nog wat verder en dat blijkt wat lastige stukjes te geven doordat er regelmatig nog sneeuw op het pad ligt. De sneeuw is hard geworden en ligt natuurlijk precies op vrij steile stukken waar de sneeuw ed naar beneden is gekomen, soms echt even zoeken naar een veilige route, waarschijnlijk is dit de reden dat het paadje nog gesloten is. Het is wel een prachtige route en op de sneeuwvelden na loopt het verder prima, ook is het hier lekker rustig, we komen 3 andere tegen die toch deze route doen, de andere route was mooi maar wel erg toeristisch. We komen bij een uitzichtpunt waar het flink uitwaaien is, dit ligt vlakbij de P, alleen we moeten nog alle hoogtemeters die we gemaakt hebben afdalen, een flinke steile afdaling dus…. Hier moeten we nog 1x een sneeuwveld langs waar het pad ook helemaal weggespoeld is, weer even een lastig stukje, daarna verder over een steil rotsig bospad, met nog 1 boom over het pad kunnen we daarna gelukkig gewoon verder afdalen naar de P, wel duidelijk merkbaar dat we alle daalmeters op een klein stukje maken, na verder een hele relaxte wandeling. De totale wandeling is 23 km met 800 hoogtemeters, een erg mooie wandeling! Op de P zit een leuk restaurantje waar we lekker een hapje eten, daarna rijden we naar hotel edelweiss, de kamer is prima, ouderwets maar netjes en net wat ruimer dan de vorige kamer.

 

Dag 9              Woensdag 29 mei 2019, Torla, Via ferrata de la Cascada del Sorrosal en Bujaruelo

Nadat we halverwege de nacht het bed wat verbouwd hebben, kunnen we redelijk lekker slapen, er lag een veel te zacht topmatras op het bed waarin je helemaal wegzakten…. Het ontbijt is uitgebreid, echter zonder ver stokbrood e.d., jammer met een supermarkt om de hoek waar ze lekker vers brood verkopen. We rijden weer naar Broto waar we de klettersteig gaan doen, die vlakbij de P begint, de klettersteig loopt vlakbij de waterval omhoog. Het is een leuke klettersteig, op zich niet heel lastig, maar sommige stukjes zijn best even spannend door de hoge steile rotswand, vooral bij het overstappen van de ene naar de andere ladder die naast elkaar hangen. Na de ladders komen we bij een grotje, het is een klein stukje door een leuk tunneltje en dan komen we uit in een soort kloof boven de waterval, erg leuk. Het is een klein stukje door de kloof heen en daarna het laatste stukje klettersteig naar de top. Als we boven zijn volgen we het pad dat de terugweg lijkt te zijn, echter hier komen we bij een bordje ‘cerrado’ en het pad is met een balkje afgesloten, hierachter is weer een rotswand met nog een stukje klettersteig. Een afgesloten klettersteig lijkt ons toch echt geen goed plan, dus even zoeken naar een alternatieve route, want die is niet aangegeven…. We lopen een stukje een weiland in en komen na een klein ommetje weer redelijk snel terug op de terugweg van de via ferrata die op de GPS staat aangegeven, vanaf hier dalen we af terug naar de P. Daarna rijden we een klein stukje naar Bujaruelo, het laatste stuk gaat over een gravelweg heen en komt uit bij een hele grote P. Hier volgen we eerst een klein rondje, na een leuk stukje over grasland door een mooie omgeving lopen we nog een stukje verder door. Een leuk doorsteekje komt door een dicht stukje bos en daarna een klein stukje vrij steil over rotsen, daarna komen we weer op een gemakkelijk breed pad uit. We lopen langs een kloof, onderweg een mooie waterval en een leuk stukje naar een verstopt wiebel bruggetje over de kloof, bijzonder bruggetje want aan de overkant van de kloof lijkt geen wandelpad meer te lopen. We lopen door tot het einde van de kloof, naar een vlakte omringd door mooie hoge bergen. Deels via dezelfde route lopen we weer terug, een leuke eenvoudige wandeling van 10km en 400hm. In Torla eten we weer lekker bij de pizzeria waar ook de risotto goed smaakt.

 

Dag 10              Donderdag 30 mei 2019, Torla naar Golos

Na een lekker ontbijtje op het balkon met vers brood en fruit is het vandaag wat langer rijden naar Golos, het 1e deel van de route door een mooie omgeving hebben we ook op de heenweg al gereden. Onderweg komen langs de Canon de Calognes, een mooi gebied waar we stoppen en waar een leuke wandeling langs de kloof loopt. De wandeling gaat over de oude autoweg, eenvoudig dus, maar wel een leuk uitstapje van 8km op een dagje rijden. Daarna rijden we verder la Seu d’Urgell, vanaf hier is het nog een uur rijden, over een prachtig bergweggetje langs hele kleine dorpjes door een prachtige omgeving met meerdere hele mooie uitzichtpunten. Het is hier ook weer overduidelijk dat we in Catalonië zitten, overal langs de weg hangen weer gele lintjes en staan gele symbolen op de weg. We hebben geboekt bij la Cuineta de Cal Triuet een simpel berghotelletje aan de grote rotonde/pleintje van het dorpje, waar ook een paar cafétjes/ eetgelegenheden ed aan liggen. De hostess is erg vriendelijk, spreekt redelijk Engels en doet haar best zoveel mogelijk over de omgeving te vertellen. Bij het enige cafétje dat nu al open is informeren we of we al een hapje kunnen eten, dit blijkt mogelijk, ook hier zijn ze mensen heel vriendelijk, met hulp van een klant wordt de simpele menukaart in het Engels vertaald. De simpele en hele goedkope gerechten blijken erg lekker, onverwacht een prima maaltijd hier!

 

Dag 11              Vrijdag 31 mei 2019, Golos

Golos ligt prachtig in de bergen, dus vanaf het hotel kunnen we een mooie wandeling maken rondom de berg Pedraforca. Via een leuk paadje maken we snel flink wat hoogtemeters en genieten we van de mooie uitzichten over Gosol en de prachtige omgeving. Daarna een stukje over een gravelweg, loopt minder leuk, maar de uitzichten zijn niet minder mooi. Langs een watervalletje en naar een mooi uitzichtpunt bij een P, vanaf hier gaan we weer een leuk paadje op, eerst een stukje omhoog en daarna is het vooral afdalen. Een erg mooie wandeling van 19km en 800hm. We eten weer lekker bij de het cafétje in Gosol, de eigenaresse is blij verrast ons weer terug te zien voor de avondmaaltijd.

 

Dag 12              Zaterdag 1 juni 2019, Golos naar Vic

Via Ripoll rijden we tussen 2 NP door naar Vic, deze route is minder mooi dan andere routes deze vakantie. We komen langs Zona Volcanica de la Garrotxa, dit NP klinkt mooier dan dat het is, want er is niet meer zo goed zichtbaar dat dit een vulkanisch gebied is doordat het hele gebied is begroeid met bossen. We maken een leuke korte wandeling in het naastgelegen NP Puigsacalm, grotendeels door het bos (lekker in de schaduw) naar een vlakte met mooi uitzicht over de omgeving. Daarna rijden we door naar Vic, we overnachten in hotel Balmes, een net hotel net buiten het stadscentrum, het is 10 minuutjes lopen naar het stadscentrum. Het centrum is zeker een bezoekje waard, via de toeristische route kom je op alle leuke plekjes in Vic, ook Vic is overduidelijk echt Catalaans, vooral op het Plaza Major is dit heel zichtbaar, er zijn heel veel leuke plekjes om lekker een hapje te eten hier.

 

Dag 13              Zondag 2 juni 2019, Vic Via ferrata de les Baumes Corcades

Het is een klein stukje rijden naar Centelles voor nog een klettersteig, aan de drukte op de P is duidelijk te zien dat het zondag is. Het is een klein stukje over een zandweg lopen naar de start van de klettersteig. Via een leuke route, met af en toe leuke, lastigere stukjes met wat overhang, klimmen we omhoog/ langs berg en soms wat naar beneden. De route is erg leuk aangelegd, met regelmatig mooie pauzeplekjes en een prachtig uitzicht op de omgeving is het een mooie klettersteig. Een lastig stuk is de Nepalese brug, we hebben wel vaker lastige bruggetjes gehad, maar deze brug is erg lang en heel erg wiebelig, de lastigste brug die wij ons kunnen herinneren. Daarna komt een splitsing van de route, vriendelijke Spanjaarden die al de hele route voor ons klimmen hebben bedacht dat Casper wel de moeilijke route kan doen met de mannen en Sylvia mee kan op de eenvoudige route. Na de route gezien te hebben, met 2 lastige stukje met overhang besluiten we dit inderdaad zo te doen. Leuke hiervan is dat Sylvia een plekje op kan zoeken om mooie actiefoto’s te maken, de lastige route is te doen, vooral lastig doordat er beperkt goede handgreepjes zijn, ook het stukje dat horizontaal langs de berg loopt is wat lastiger door weinig grip, maar is goed te doen. Boven houden we een pauze en lopen daarna door na het laatste stukje van de klettersteig, Ook hier zitten 2 lastige stukjes in met een flink stukje overhang, maar hier zijn we ruim voldoende goede greepjes. Dit stukje besluiten we wel samen te doen, het is duidelijk maar een klein overzichtelijk stukje, de overhangetjes zijn pittig, maar precies te doen en wel erg leuk. Daarna nog een stukje wandelen en een laatste heel klein pittig stukje klettersteig naar de top met een grote Catalaanse vlag. Vanaf hier is het via de weg weer terug naar beneden nog 3 kwartier lopen, een erg mooie dag die we afsluiten met een hapje bij de M.

 

Dag 14              Maandag 3 juni 2019, Vic naar Monistrol de Montserrat

Na een lekker uitgebied ontbijt maken we eerst een klein rondje naar een uitzichtpunt ‘Tavernoles y Parador, een meertje mooi gelegen tussen de bergen, we willen nog een stukje verder rijden naar een klooster op een schiereiland, maar hier staat een groot hek voor. Daarna rijden we door naar Monistrol de Montserrat, een klein dorpje vlak langs drukke wegen maar gelegen in een gebied met prachtige bijzonder gevormde rotsformaties. Het monasterium in combinatie met de prachtige omgeving blijkt meer toeristen aan te spreken, dit is verreweg de meest toeristische plek waar we deze vakantie geweest zijn, de auto kunnen we op een hele grote P parkeren. Daarna lopen we langs het klooster, maar vooral ook langs winkeltjes, kraampjes, cafetaria’s ed. Er gaan kleine kabelbaantjes/ tandradtreintje, maar de afstanden zijn ook prima te lopen, we maken een leuk rondje via de hoofdroutes die op de beschrijvingen daar zijn aangegeven. We beginnen met het langste stuk, via heel veel trappetjes in de zon, afgewisselde met vlakke stukjes door het bos, al snel wordt het gelukkig wat rustiger. Deze wandeling komt uit op een erg mooi uitzichtpunt, met prachtig uitzicht over de mooie rotsformaties en de omgeving. De wandeling daarna is vlakker, leuke makkelijke paadjes afgewisseld met wat bredere paden, in de buurt van de kabelbaan wordt het weer steeds drukker. Vanaf de kabelbaan maken we nog een mooi uitstapje naar een 2e uitzichtpunt, via een leuke route heen en terug. Daarna is het via een breed geasfalteerd pad vooral afdalen weer terug naar het begin, met onderweg een punt waar je heel mooi het klooster tussen de rotsen ziet liggen. Een leuke dag wandelen van 15 km en 1100 hm. Vanaf de P is het een klein stukje rijden naar Hostel Guilleumes, we hebben hier de invalidenkamer gekregen, groot en leeg, maar verder oké, ook in dit kleine dorpje eten we een hapje bij het cafétje.

 

Dag 15              Dinsdag 4 juni 2019, Monistrol de Montserrat naar Barcelona

Vandaag een dagje Barcelona, met af en toe wat file rijden we in minder dan anderhalf uur naar het stadscentrum van Barcelona, waar we de auto parkeren in de parkeergarage van winkelcentrum Glories. Vanaf hier is het 20 minuutjes lopen naar het echte stadscentrum, wat ons betreft erg handig. We lopen eerst naar de Arc de Triomfe, daarna door het oude deel van Barcelona met veel mooie gebouwen, kerkjes ed. Langs het water komen we in het ‘Gaudi’deel, bijzonder de combinatie van de oude gevels en Gaudi gevels, we eindigen de stadswandeling bij de Sagrada Familia, ook hier het duidelijk te zien dat Gaudi het ontwerp heeft gedaan, ‘modernistische’ torens die je niet verwacht op een kerk. Door de Gaudi straat lopen we terug naar het winkelcentrum een mooie stadswandeling van 17km, na nog een kort rondje hier, rijden we in ruim een uur terug naar Monistrol de Montserrat.

 

Dag 16              Woensdag 5 juni 2019, Monistrol de Montserrat via Barcelona naar Nederland

We willen vandaag via de ‘toeristische route’ naar het vliegveld rijden, de planning was om via een kleinere weg door Garraf NP te rijden, echter volgens de borden kan dit niet, aangezien dit tot nu toe steeds een reden heeft gehad, proberen we het dit keer maar niet… Wel leuk is de route bij Castelldefels die weer mooi langs de kust loopt. Op loopafstand van het vliegveld ligt Llobegrat NP, een heel waterrijk gebied met heel veel vogels, wat zeker een bezoekje waard is. We lopen naar een uitzichthut, waar een aantal vogel en/ of vliegtuigliefhebbers een mooi plekje voor foto’s hebben gevonden. Erg bijzonder diverse mooie (water)vogels en zelf een groepje flamingo’s, in het lawaai van de zeer regelmatig overvliegende vliegtuigen. Om 15.30 zijn we op het vliegveld, het inchecken begint helaas te laat, dus met wat vertraging vertrekt de vlucht om 19.15. Na een rustige vlucht landen we 2 uur later weer in Nederland, even na 23 uur zijn we weer thuis, een prachtige vakantie, gaan zeker nogmaals naar Spanje!