Lovetotravel
Kreta September 2019

 

Dag 1              Vrijdag 30 augustus 2019, Nederland naar Heraklion, Kreta

Na een rustige vlucht met een korte vertraging net voor het opstijgen landen we na bijna 4 uur (23.00 lokale tijd) op het vliegveld van Heraklion. Even zoeken naar de P van de huurauto, daarna rijden we in een kwartiertje naar hotel Anna, gelegen tussen het strand en de snelweg.

 

Dag 2              Zaterdag 31 augustus 2019, Heraklion

Met de auto rijden we naar de P bij de haven van Heraklion, vanaf hier maken we een leuke stadswandeling over de oude stadsmuren van deze bijzondere stad. Het stadscentrum is gezellig toeristisch met diverse mooie monumenten en een moskee omgebouwd tot kerk. Leuk is ook de wandeling vanaf de Venetiaanse havenvesting over de pier heen, af en toe oppassen voor hoge opstaande golven en dan boven op de muur heerlijk uitwaaien. Even inkopen doen voor de komende dagen en daarna erg lekker (beef stew) gegeten bij een taverna aan de zee, vlak bij het hotel. Een lekkere pannenkoek en vers fruit krijgen we van het huis als dessert, dat blijk gebruikelijk hier op Kreta.

 

Dag 3              Zondag 1 september 2019, Heraklion naar Anapolis

Via een mooie route wat meer binnendoor rijden we de bergen van Kreta in, al snel rijden we in een prachtige bergachtige omgeving. De 1e tussenstop maken we bij de opgravingen van het Phaisos paleis, er zijn diverse (grotendeels ongerestaureerde) resten van het paleis te zien, prachtig gelegen op een heuveltop. Daarna rijden we door de Kourtaliotiko kloof, een leuke kloof waar we op een P een korte tussenstop maken, het lekkere windje, zorgt er hier voor hele harde windvlagen, niet zo fijn op een hele droge grond… Daarna maken we een klein uitstapje naar de Kotsifou kloof, vooral het kerkje onderaan tegen de steile rotswand aan gebouwd is zeker een kort bezoekje waard. De volgende tussenstop is bij Frankokastello, hier ligt een oud kasteel mooi aan een populair zandstrand. We maken een korte strandwandeling en daarna een kort bezoekje aan het kasteel, leuk is dat je de toren omhoog kan met een mooi uitzicht, verder is de renovatie waar ze nog druk mee bezig lijken, heel hard nodig. Als laatste stoppen we bij Chora Sfakion, zoals verwacht een heel toeristisch plaatsje, P is langs de weg een klein stukje buiten het dorp, doordat het zo druk is. We eten hier lekker een hapje op een mooi plekje langs de zee en rijden daarna in een kwartiertje naar hotel Madares in Anapolis. Het appartement is ruim, mooi en nieuw, buiten horen we vooral de geiten. We zitten op een kwartier lopen van het dorp, dat bestaat uit een kleine supermarkt, een paar leuke taverna’s en 2 bakkers, die van alles verkopen, maar geen lekkere verse broodjes…. Na een hartelijk ontvangst bij de bakkerij, moet daar natuurlijk wel iets gekocht worden, na het proeven van de een paar huisgemaakte likeuren is de kaneellikeur op basis van raki best lekker. We boeken een duiktripje voor later deze week vanuit Chora Sfakion en besluiten nog een 4e nachtje in dit mooi gelegen appartement te blijven.

 

Dag 4              Maandag 2 september 2019, Aradena kloof

In 10 minuutjes rijden we naar Aradena, een grotendeels verlaten dorpje, waar vooral nog geiten lijken te wonen, waar vandaan we een wandeling maken door de Aradena kloof. We lopen eerst berg af naar Liviana, een klein dorpje mooi gelegen aan de zee. De doorsteekwandeling (niet langs de weg) is vooral het 2e deel erg mooi over rotsige paadjes. Gelukkig dalen we af, want het is best warm met 30 graden continue in de volle zon, het windje is wel heerlijk. We maken een korte tussenstop voor een ijsje op Marmara beach, een druk klein kiezelstrandje dat niet met de auto te bereiken is. Vanaf dit strand loopt de wandeling de Aradena kloof in, ook hier veel zon met af en toe wat schaduw. Het is een mooie kloof om te lopen, af en toe op de stukken met grote rotsblokken even zoeken naar goede route en soms wat klauteren over de grote blokken heen. De stijging de kloof uit zit vooral op het laatste stuk, wij nemen de ‘ladderroute’ met een leuk stukje over 2 ladders en een klein stukje met ketting/ touw om op de rots te kunnen komen. Na nog een stukje wat meer klauteren komen de routes weer samen en loopt het weer over een droge rivierbedding naar de uitgang met veel zigzagjes omhoog. Om de terugweg stoppen we bij de taverna in Aradena, erg handig hier op Kreta is dat de meeste taverna’s de hele dag de keuken geopend hebben. De vaak niet te grote, goedkope Griekse gerechtjes maken het ook hier weer leuk uit eten gaan.

 

Dag 5              Dinsdag 3 september 2019, Samariakloof

We waren van plan vandaag de Imbros kloof te doen, maar besluiten toch de Samariakloof te gaan doen, zonder de hele lange dag met een zeer onaantrekkelijke bustocht. We rijden naar Chora Sfakion waar om 10.30uur de eerste veerboot van die dag gaat naar Agia Roumeli, de veerboot is heerlijk rustig. Na een tussenstop in Loutro, komen we om 12uur aan in Agia Roumeli, waar we in een half uurtje naar de ingang van de kloof lopen. Vanaf de ingang is het een klein stuk lopen, naar het meest indrukwekkende deel van de kloof, ‘de ijzeren poort’, waar de kloof op zijn smalst is. De wandeling gaat grotendeels over een prima wandelpad, met kleine stukjes met wat grotere rivierstenen en een aantal rivier oversteken over leuke houten balken bruggetjes. De meeste toeristen wandelen de kloof vanaf de andere kant, dus het is op de heenweg druk met ‘tegenliggers’. We hebben nog alle tijd, want de veerboot gaat pas om 17.30 weer terug, we lopen dus rustig verder de kloof heel geleidelijk omhoog. Na het oude vervallen dorp Samaria, dat ongeveer op de helft van de kloof ligt, komen we steeds meer toeristen tegen, wij lopen nog een klein stukje verder met een wat steilere stijging tot aan het waterpunt bij Prinari. Precies op het punt waar we wilden terug gaan, wijst een ranger ons erop dat de terugweg echt de andere kant op is… Ze twijfelt even als we aangeven dat we dat weten en dat we op tijd voor de boot weer terug willen zijn, begrijpelijk gezien het tempo van de meeste wandelaars hier. Het 1 stuk van de terugweg is heerlijk rustig, totdat we de eerste wandelaars in beginnen te halen, geleidelijk wordt het weer drukker en ontkomen we niet aan stukjes in de file slenteren achter elkaar aan op de laatste 2 km van de kloof. De Samariakloof heen en weer is wat ons betreft een aanrader, je doet het mooie stuk 2x, slaat een lange afdaling de kloof in over en het is makkelijker lekker je eigen temp te wandelen. Als de meeste wandelaars de laatste 2 km terug naar het dorp met een busje doen, wandelen wij ook dit laatste stukje naar het dorp, waar we mooi op tijd om 16.45uur aankomen om nog een hapje te kunnen eten. De restaurants hier zijn goed ingesteld op toeristen die de boot moeten halen dus we kunnen snel bestellen en 5 minuten later staat een lekkere simpele maaltijd op tafel. Om 17.15uur zijn we nog mooi op tijd om een plekje te vinden op de nu wel hele drukke veerboot, de heenweg hebben we al buiten gezeten, dus nu zijn de relaxte stoelen die binnen staan prima! De veerboot vertrekt precies op tijd, en na een korte stop weer op Loutro om nog meer toeristen op te halen komen we om 18.45uur weer aan in de haven, waar vandaan we in een kwartiertje terug naar het appartement rijden.

 

Dag 6              Woensdag 4 september 2019, Duiken Chora Sfakion

We kunnen het vandaag heel rustig aan doen, want we hoeven pas om 11 uur bij de duikschool (Notos Mare) te zijn, 20 minuutjes verder op in Chora Sfakion. We maken een duik met een leuke instructeur die ook goed aandacht heeft voor de veiligheid, erg fijn, want we gaan de 1e echte grotduik hier maken. Het is een kwartiertje varen naar de duikplek waar we beiden duiken doen, de duikplek ligt aan de mooie rotsachtige kuststrook. De 1e duik is een diepe duik, naar max. 30 meter, het zicht is prima en de water temp. aangenaam, vooral het koraal en de rotswanden zijn erg mooi, met regelmatig mooie vissen, slakjes ed, waaronder de (ook hier eigenlijk ongewenste) lionfish. Vooral het stuk door een soort van tunneltje door de rotsen is erg mooi op deze duik. Aan het eind van de duik, komen wel langs de ingang van de grot van de tweede duik. Na een klein uurtje pauze op de boot gaan we weer het water in naar de zoet water grot. De ingang ligt op 12m, daarna ga je door smalle tunnels naar een diepte van 18m, heel bijzonder als het zoute water hier langzaam vermengt met het 10 graden koudere zoete water, dit geeft ‘bubbeltjes’ in het water. We komen in een prachtige grot, met zoet drink water, waar je boven het water uitkomt en de ademautomaten even niet meer nodig hebt, heel bijzonder! De grot heeft ook nog erg mooie stalagmieten en stalactieten, heel bijzonder om te zien! Daarna weer helemaal het koude water in en via dezelfde weg weer terug naar het heerlijke water van 25 graden. Daarna nog een mooie tunnel in waar de rotsen prachtig gekleurd zijn in oranje, paars en geel met koraal. Langzaam wordt het donkerder en lijkt het een nachtduik, waar we een prachtige kleine gele murene zien, een grote slak en een kreeft. Vooral ook het uitzwemmen van een grot/ tunnel is erg mooi met het licht in het helderblauwe water. Een bijzonder ervaring deze prachtige grotduik, zeker de moeite waard om vaker te doen!

 

Dag 7              Donderdag 5 september 2019, Anapolis Imbroskloof naar Chania

Alweer de laatste ochtend in het mooie Anapolis, we rijden een mooie route door de witte bergen richting Chania, waarbij we na een half uurtje bij de Imbroskloof komen. Hier stoppen we voor nog een mooie wandeling door het ‘kleine zusje van de Samariakloof’. We lopen heel geleidelijk over een makkelijk wandelpad naar beneden, langzaam komen we meer tussen de hoge rotswanden van de kloof in. Op het smalste punt is deze kloof 1.60m breed, alleen de wanden zijn minder hoog dan van de Samariakloof, het uitzicht is mooi en een groot deel van de kloof loopt heerlijk in de schaduw met een aangenaam windje. Net voor de uitgang van de kloof een klein café met ijs en verse jus d’orange, een mooie gelegenheid voor een korte pauze, voordat we de kloof weer terug omhoog lopen. Ook deze kloof is best druk bezocht, de meeste toeristen doen alleen de wandeling naar beneden en nemen dan een taxi terug. Na 3,5 uur zijn we weer terug op de P, een leuke wandeling van 11km en 600 hm. Daarna rijden we in een uurtje richting Chania, waar we een simpele (super goedkope) maar prima kamer geboekt hebben bij Pentaris rooms. Het is 10 minuutjes lopen naar het super toeristische strand toe, waar meer dan voldoende keuze is uit leuke eettentjes. We eten op een mooi plekje aan het strand weer erg lekker. ’s Avonds nog even gezellig spelen/ ‘knuffelen’ met een erg lief en bijdehand zwart katje dat gezellig even op bezoek komt.

 

Dag 8              Vrijdag 6 september 2019, Duiken Chania

Vandaag nog een dagje duiken (Chania Diving Center) nu vanuit Chania vandaan, door het hele drukke stadscentrum van Chania heen, hebben we ruim een half uur nodig om naar het meeting point te komen aan de andere kant van Chania. Vanaf daar gaan we met een busje direct door naar de haven, waar we de spullen passen en daarna aan boort van een bootje gaan. Ook hier weer een kort vaartochtje van ongeveer een kwartier naar een kleine baai die heel beschut ligt, een andere duikplaats die wat mooier leek, gaat helaas niet, door het weer hier (bewolkt en winderig en hierdoor te onvoorspelbaar). De 1e duik gaat naar ‘het theater’ een leuke duik eerst een tijdje langs de rotsen en op het eind een leuk stukje eerst door een smalle tunnel en dan naar een ‘caverne’, een grot die open is, waardoor er ligt binnen kan. Aan het einde van de duik zien we een mooi gekleurde hele grote ‘slak’.Na een korte pauze op de boot doen we de 2e duik op dezelfde plek, nu naar de ‘kathedraal’. Ook deze duik gaat naar een caverne, waar zoet/ zout water met elkaar mixen, ook een leuke duik, al hadden we liever nog een grot in gegaan meer vergelijkbaar met eergisteren, dat was nog mooier! Na een leuke strandwandeling langs de zeer toeristische stranden eten we weer heerlijk bij 1 van de strandrestaurantjes.

 

Dag 9              Zaterdag 7 september 2019, Chania, schiereiland Akrotiri

Met de auto rijden we naar het oude stadscentrum van Chania, waar we een leuke stadswandeling maken, de oude haven, de lokale markt en het centrum zijn leuk om doorheen te wandelen. Daarna rijden we verder door naar het schiereiland Akrotiri, ook het vliegveld van Chania ligt hier, desondanks is de omgeving prachtig. We parkeren de auto bij het klooster en vanaf daar is het een mooie wandeling afdalend over een goed pad. Bij het 1e oude vervallen dorp ligt de ‘berengrot’, een niet hele grote maar wel erg mooie grot, de ingang lijkt meer een soort kerkje, maar met wat extra licht zie je al snel mooie (een paar grote) stalagmieten en stalactieten. Net voor de resten van het oude klooster nog een stukje verder naar beneden ligt een 2e grot, deze loopt wat langer door en een goede zaklamp is wel nodig om te zien hoe prachtig deze 2e grot is. Heel verrassend, niet verwacht dat een grot die je zelf mag bezoeken zo mooi is! Daarna een klein stukje iets lastiger afdalen en daarna via een makkelijk pad door een mooie kloof het laatste stuk naar een mooie rotsige baai. Via dezelfde route lopen we ook weer terug omhoog en daarna rijden we weer terug naar het appartement, waar natuurlijk ons zwarte vriendje ons opwacht op ons balkonnetje. Ook deze avond weer lekker gegeten op een mooi plek aan het strand.

 

Dag 10              Zondag 8 september 2019, Chania via Rethimnon naar Heraklion en terug naar Nederland

Vandaag nog een laatste lange dag op het mooie Kreta, via een mooie binnendoor route rijden we langs het Kournasmeer, op zich en mooi gelegen meer, maar wel erg toeristisch, dus na een korte wandeling rijden we snel weer verder. We rijden verder mooi binnendoor over de ‘oude weg’ naar Rethimnon, daar maken we weer een leuke stadswandeling, ook hier weer een leuke haven, vooral het fort hier is zeker ook een bezoekje waard. Daarna rijden we over de snelweg verder naar Knossos, de laatste hele toeristische bezienswaardigheid op Kreta waar we toch graag nog even een kijkje nemen. Voordeel is dat het al wat later op de middag is (16.30uur), waardoor het minder druk is. De opgraving in Knossos zijn begin 19e eeuw gerestaureerd, waarbij de archeoloog ook veel zijn fantasie heeft gebruikt over hoe dingen er toen uitgezien zouden hebben/ gebruikt zouden zijn. Hierdoor is niet alles origineel maar gaat e.e.a. wel meer leven en heeft meer kleur, door bijv. schilderingen zoals ze eruit gezien zouden kunnen hebben. Rond 18 uur hebben we alles gezien en rijden we naar het restaurantje waar we ook de 1e avond gegeten hebben, voor de laatste lekkere maaltijd, heerlijk aan de zee. Met zonsondergang rijden we naar het vliegveld via de mooie kustweg, met nog een korte tussenstop voor zonsondergang bij Heraklion en de Witte Bergen. Rond 23.00 uur vertrekken we naar Nederland waar we rond 2.00 aankomen.